Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    “Московський патріархат намагається зберегти владу та преференції”, – експерт про загрозу від РПЦ в Україні

    Російська православна церква (РПЦ) в Україні, відома як Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП), становить серйозну загрозу національній безпеці через свою антиукраїнську діяльність та зв’язки з ФСБ Росії. Про це йдеться у інтерв’ю для tvoemisto.tv  з Анатолієм Бабинським, доктором філософії та дослідником історії Церкви.

    За словами експерта, під прикриттям структур УПЦ (МП) діє проросійська агентурна мережа, яка десятиліттями формувала атмосферу “русского міра” та підтримувала російську пропаганду. Нещодавно СБУ викрила масштабну агентурну мережу ФСБ, яка під виглядом УПЦ МП намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні та розпалювати міжконфесійну ворожнечу.

    УПЦ МП – “Це спрут, який запустив щупальці міцно і глибоко. Безперечно, в цій церкві є багато священників, які не причетні до пропаганди й антиукраїнської, антидержавної діяльності. Але нема сумнівів, що під прикриттям цієї структури не перестає діяти проросійська агентура.”, – наголосив Бабинський.

    Водночас, на думку експерта, частина кліру УПЦ (МП) прагне зберегти свою владу та преференції, якими ця церква користувалася роками в Україні. “Вони намагаються зберегти структуру в цьому вигляді, бо їм так зручно, бо вони так звикли”, – пояснив дослідник.

    Бабинський вказав на комунікаційну проблему – українська влада недостатньо інформує світову спільноту про загрози, які несе УПЦ МП. Через це на Заході існують побоювання щодо релігійних переслідувань і поширюється наратив про нібито конфлікт цієї церкви і державної влади замість усвідомлення істинного протистояння між УПЦ (МП) та українським суспільством.

    Найсвіжіше

    Популярне