Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    Синод ПЦУ закликав позбавити Кіріла патріаршества і прийняти закон про заборону РПЦ в Україні

    Київ, Україна – Єпископи Православної Церкви України різко засудив російську державу-агресора за систематичні порушення релігійної свободи та переслідування священнослужителів і вірян на тимчасово окупованих територіях України.

    У своїй офіційній заяві, оприлюдненій у четвер 7 березня, Священний Синод ПЦУ звинуватив Росію у вчиненні тортур, арештів, викраденнях та депортаціях щодо духовенства та активних парафіян, які відмовляються співпрацювати з окупаційною владою.

    Заява ПЦУ наводить трагічний випадок вбивства російськими окупантами протоієрея Степана Подольчака із села Каланчак на Херсонщині. Священник був жорстоко замордований після відмови переходити під юрисдикцію Російської Православної Церкви (РПЦ).

    “Глибоким болем відгукнулося в наших серцях вбивство замученого російськими окупантами до смерті протоієрея Степана Подольчака”, – йдеться у документі.

    Синод ПЦУ закликав до широкого міжнародного осудження практики інтеграції РПЦ та інших російських релігійних організацій у структури кремлівської диктатури. Зокрема, пролунала вимога запровадити санкції та позбавити патріаршого престолу очільника РПЦ Патріарха Кирила за його співучасть у злочинах російського режиму.

    “Московська патріархія повинна бути так само міжнародно засуджена за сприяння злочинам російської держави, як була осуджена Голландська реформаторська церква у Південній Африці, яка підтримувала злочинну систему апартеїду”, – наголошується у заяві.

    Священний Синод ПЦУ закликав православні громади в Україні повністю розірвати будь-які зв’язки з Московським патріархатом через його моральну співучасть у російській агресії.

    Враховуючи все це Священний Синод ПЦУ підтримує рішення Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України щодо винесення на остаточне затвердження українським парламентом урядового проекту закону №8371, ухваленого в першому читанні, щодо заборони підлеглості будь-яких українських релігійних організацій російським релігійним, а де-факто – державним центрам.

    “Цей урядовий законопроект жодним чином не обмежує право на свободу віросповідання та не перешкоджає діяльності релігійних громад, але захищає релігійну свободу в Україні від російського ворожого державного впливу і від використання релігійних структур країни-агресора як інструментів такого впливу. Така позиція також неодноразово публічно підтримана релігійною спільнотою України – християнськими, мусульманськими та юдейськими релігійними об’єднаннями. Священний Синод ПЦУ закликає Верховну Раду України якнайшвидше прийняти законопроект №8371 у другому читанні та в цілому, а Президента України – підписати його”, – йдеться в заяві Синоду.

    Представники правозахисних організацій підтверджують масштабні факти релігійних переслідувань в окупованих Росією регіонах України, які вчиняються щодо священнослужителів та вірян різних конфесій, котрі не погоджуються з російською окупацією.

    Найсвіжіше

    Популярне