Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Монахи УПЦ (МП) на Тернопільщині завдали шкоди зоологічному заказнику

    Монахи Свято-Духівського Почаївського чоловічого монастиря УПЦ МП протягом 10 років завдали шкоди 6 гектарам загальнозоологічного заказника, розташованого біля Почаєва.

    Журналісти zaxid.net стверджують, що там монахи УПЦ МП не лише ведуть господарську діяльність, але й доглядають за людьми, які потребують психологічного оздоровлення. У 2012 році монастир отримав в оренду цю ділянку лісу площею 6 гектарів. Згідно з договором, монастир мав використовувати її для освітньо-виховних та оздоровчих цілей, не допускати засмічення та забруднення, а також охороняти ліс від незаконних порубок.

    Проте, за результатами перевірки, правоохоронці виявили на орендованій території численні тимчасові споруди, огорожі, склад будівельних матеріалів та сільськогосподарського інвентаря.

    Свято-Духівський Почаївський чоловічий монастир розташований за 5 кілометрів від Свято-Успенської Почаївської Лаври.

    «За умовами договору, монастир взяв на себе зобов’язання не допускати засмічення ділянки та забруднення відходами, охороняти від незаконних порубок та інших порушень лісового законодавства. Відповідальним за екологічний стан та дотримання вимог природоохоронного законодавства в монастирі призначено спеціально визначену особу», – повідомили в прокуратурі Тернопільщини у вівторок, 5 березня.

    «Таке користування впродовж 2017-2023 років призвело до пошкодження території об’єкта природно-заповідного фонду. Також виявлено суттєві зміни рослинного покриву, знищення та пошкодження дерев, чагарників, трав», – зазначили в прокуратурі.

    Інспектори з екологічної інспекції Тернопільщини підрахували, що внаслідок такої діяльності монахів збитки державі становлять понад 200 тис. гривень. Прокурори повідомили про підозру уповноваженому від монастиря і скерували до суду обвинувальний акт щодо за ч. 1 ст. 252 КК України (Умисне пошкодження території об’єкта природно-заповідного фонду). Наразі відомо, що 200 тис. грн збитків, які завданні під час господарювання в заказнику, обвинувачений вже відшкодував під час слідства.

    Найсвіжіше

    Популярне