Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    “Я бачу іншу сторону настроїв хлопців, яку не видно іншим” – капелан з Кіровоградщини

    Миколай Макогін — священник в тилу та військовий капелан на фронті. Майже десять років щомісяця він їздить на фронт із села Івангород Олександрівської громади Кіровоградської області, щоб підтримати військових молитвою. Нині найчастіше їздить на Донецький напрямок. Інколи, сказав, і слова не потрібні, достатньо вислухати бійця.

    Миколай Макогін став військовим капеланом у 2015-му, пише Суспільне.

    “Нас забрали на Київ, навчали, що таке розтяжки, показували нам. Наша ротація — 40 священників – поїхали на Схід молитовно захищати Україну й наших хлопців”.

    Загибель людей – найтяжчі моменти, сказав капелан.

    “Зараз заплачу… Найтяжче… Ось Міша. Приїжджаєш, чай п’єш, потім приїжджаєш – його немає”.

    Військові потребують спілкування та раді йому, бо у кожного є душа, яка болить, плаче чи радіє, сказав Миколай Макогін.

    “Моя робота – сповідати, причащати, освячувати. Люди багато не розуміють твоєї роботи, але коли вони сповідаються у лісі, у посадці, ти приїжджаєш і молишся разом з ними, кращої нагороди для військового священника немає, коли хлопці каються, коли вони причащаються”.

    Коли не на фронті, Миколай Макогін проводить служби в Івангородському храмі Православної церкви України, який 11 років тому з громадою переобладнали з приміщення колишнього магазину.

    Священник розповів, що бачить іншу сторону настроїв військових, яку не бачать інші.

    “Треба вірити, треба молитися. І я бачу настрій хлопців, знаєте, ту сторону медалі, що інші не бачать. Хлопці — патріоти й вони не допустять, щоб Україну захопили”.

    Найсвіжіше

    Популярне