Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Ікону святої Матрони зі Сталіним до собору Самеба більше не повернуть

    Ікону Матрони Московської зі Сталіним до собору Самеба (Троїцький собор) більше не повернуть, повідомляє грузинська служба Радіо Свобода. Архімандрит Йовані Мчедлішвілі підтвердив, що «проблема улагоджена».

    Одну з дарувальників цієї ікони, генсека проросійського «Альянсу патріотів» Ірму Інашвілі, запитали, чи вона знала про те, що ікона з Матроною не буде більше повернуто до кафедрального собору. На що Інашвілі відповіла: “Я нічого не можу вам сказати, у мене немає жодної інформації, до побачення!”

    Патріархія Грузії ще не вирішила, коли і до якого храму буде принесено ікону Матрони Московської після того, як буде внесено поправки. Архімандрит Йовані повідомив, що необхідно з дотриманням канонічних правил внести й інші зміни.

    Нагадаємо, 9 січня 2024 року Ната Перадзе облила фарбою ікону святої Матрони із зображенням радянського диктатора Йосипа Сталіна, кинувши три яйця, наповнені фарбою. Після цього ікону перенесли більш чільне місце Троїцького собору (Самеба).

    За свій протест Перадзе була засуджена на 5 діб адміністративного арешту, 2 лютого заарештована, після чого залишила в’язницю, нагадує інтернет-видання SOVA.

    Все почалося з того, що користувач мережі Лаша Гогоберідзе опублікував у своїй соцмережі відеоматеріал, на кадрах якого ікона в Кафедральному соборі святої Трійці – Самеба і зображений на ній диктатор Йосип Сталін.  

    Глава прес-служби Патріархії Грузії Андрій Джагмаїдзе підтвердив, що автор тоталітарної системи дійсно зображений на іконі Святої Матрони, і пояснив, що в цьому «інший контекст». Пізніше у Патріархії Грузії повідомили, що ікону Матрони облили фарбою. А громадянська активістка Ната Перадзе опублікувала відео із собору.

    У МВС повідомили, що за цим фактом порушено справу за статтею 166 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка має на увазі дрібне хуліганство.

    Нагадаємо, ікону із фрагментом радянського диктатора Йосипа Сталіна винесли з кафедрального собору Святої Трійці 17 січня 2024 року. Патріархія спиралася на рішення Російської православної церкви (РПЦ), згідно з яким через недостатність доказів епізод зустрічі Матрони та Сталіна не записаний у біографії Матрони Московської. Це стало головним аргументом, чому було ухвалено рішення про те, щоб стерти диктатора з ікони.

    Найсвіжіше

    Популярне