Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Російська агресія: Україна створить реєстр пошкоджених культурних об’єктів для отримання компенсацій

    Усі обʼєкти культурної спадщини, постраждалі від російської агресії, будуть внесені до спеціального державного реєстру. Це допоможе визначити розміри компенсацій, які Росія має виплатити Україні за свої злочини.

    Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час міжнародної конференції United for Justices. United for Heritage, передає ukrinform.ua

    “Важливо ретельно і правильно оцінити збитки і втрати у сфері культури”, – зазначив урядовець. За його словами, інформація з реєстру стане основою доказової бази для міжнародних судових інституцій.

    “Росія чинить воєнні злочини, реалізує геноцид українців не лише через фізичне знищення, але й через позбавлення національної спадщини, пам’яті, спадку предків, символів та ідентичності”, – зазначив Шмигаль.

    “Тема культурного геноциду має бути зафіксована в акті звинувачення Російської Федерації за злочин агресії проти України”, – додав він.

    Премʼєр-міністр підкреслив, що Росія має відповісти за всі варварські дії щодо культурних об’єктів та нематеріальної спадщини України.

    “Кожне варварство має бути компенсовано за рахунок російських активів або за рахунок прямих репараційних виплат. Усе вкрадене повинно повернутись додому. Ми більше не дозволимо Росії безкарно і системно грабувати наші культурні, національні багатства”, – заявив Шмигаль.

    За його словами, світу потрібен прецедент покарання за вандалізм і дикунство у сфері культури.

    Це матиме величезне значення для всього людства, для захисту і збереження надбання нашої цивілізації, у всіх частинах світу та на всіх континентах.

    “Вірю, що справедливість обов’язково переможе. Разом зробимо для цього все можливе”, – резюмував він.

    Нагадаємо, що повномасштабне вторгнення Росії призвело до пошкодження або знищення понад 900 об’єктів культурної спадщини України. Оцінки збитків, завданих війною, сягають 19 млрд дол.

    Раніше повідомлялось, що окупанти вбили 5 священиків та викрали 20-х.

    Найсвіжіше

    Популярне