Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Як РПЦ і ХАМАС використовують релігію для терору – дослідження ЗМІ

    У ЗМІ дослідили, як РПЦ і ХАМАС використовують релігію для терору і виправдовування злочинів.

    У Бородянці російські окупанти тримали в полоні волонтерів у церкві УПЦ МП. Священник Віктор Талько підозрюється у співпраці з росіянами і вивезенні місцевих мешканців до Білорусі, повідомляє LIGA.net

    У липні 2023 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Віктора Талька. Перевіряються дані про його можливе сприяння окупантам у примусовому вивезенні до Білорусі майже 100 місцевих мешканців. СБУ також розслідує обставини “функціонування російської катівні на території храму, яким опікується Талько”.

    У ЗМІ не змогли отримати коментар самого Талька з приводу цих подій. У розмові з іншими медіа священник усі звинувачення у колабораціонізмі відкидає. Каже, це спроби Православної церкви України позбутись конкурента: “Все брехня”.

    Нацизм, комунізм, рашизм: РПЦ поєднує в собі різні тоталітарні ідеології і пропагує ідею “русского мира”. Вона претендує на історичну спадщину Київської Русі і хоче присвоїти собі все православ’я.

    РПЦ – політико-релігійний покруч, який поєднує в собі взаємозаперечні поняття й ідеології. У ній спокійно можуть співіснувати імператор Микола ІІ і Сталін, каже доктор Кирило Говорун, професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі. У 2001-2007 роках він очолював відділ зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви. “В історичній реальності вони абсолютні вороги. В уявленні сучасних росіян – вони стоять поруч”, – пояснює він.

    “Раніше нацизм сприймали як антипод християнства, який використовує різні релігійні практики. Нові дослідження говорять про те, що насправді вони створювали антисемітське християнство, в якому євреї гнали Христа-арійця. На цій ідеології нацисти формували елітарну групу “німецьких християн”, – пояснює Говорун.

    Щось подібне відбувається зараз і в Росії, зазначає дослідник.

    Ернст Кох, воєнний злочинець і нацистський намісник України, свого часу був провідним ієрархом у лютеранській єрархії. Гауляйтерами прямо зараз стають такі ієрархи РПЦ, як духовник Путіна митрополит Тихон-Шевкунов, якого Кремль призначив керувати українськими парафіями в анексованому Криму.

    “Росія ж використовує православ’я в політичних цілях, акцентуючи на мілітаризмі та імперіалізмі й змішує це з сучасними основами націоналізму та ідентичності”, – каже науковий співробітник Прінстонського університету Павло Смицнюк.

    Патріарх на службі Кремля: РПЦ маніпулює релігією, оголосивши монополію на правоту. Вона прославляє Путіна як вічного лідера, який рятує світ від нацизму і сатанізму. Вона також співпрацює зі спецслужбами РФ і втручається в справи України.

    “Щодо Путіна ми можемо бачити радянську релігійну формулу: “Ленін жив, Ленін живе, Ленін буде жити”. РПЦ доклалася до створення образу вічного Путіна, який увесь час то помирає, то воскресає. Прямо як Христос. І він рятує світ не тільки від нацизму, а й від сатанізму, бо йде війна космічного масштабу між Богом і сатаною, де всіх рятує Росія”, – пояснює Волкова логіку пропаганди.

    Російська православна церква історично була тісно пов’язана з радянською владою та КДБ. Вона слугує інструментом для просування ідеології “русского міра” та легітимізації агресії Росії.

    Щодо ісламу, то стаття наводить приклад ХАМАСу в Палестині. Ця організація виправдовує терористичні акти проти ізраїльтян посиланням на релігійні тексти.

    Таким чином різні релігійні організації та їх лідери використовують релігію для легітимізації насильства та тероризму.

    Найсвіжіше

    Популярне