Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: російське вторгнення в Україну є яскравим нагадуванням про постійну присутність зла

    Після того, як 25 лютого 2024 року Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Божественну Літургію в Церкві Святого Миколая, він звернувся з щирим закликом до міжнародної спільноти. Після панахиди на честь українців, які пожертвували своїми життями, захищаючи незалежність і територіальну цілісність своєї батьківщини, він закликав світових лідерів не закривати очі на кровопролиття, що триває в Україні. Служба відбулася з нагоди другої річниці масштабного російського вторгнення в Україну та вшанувала десятиріччя з подій 2014 року.

    «Десять років тому світ став свідком мужності та самопожертви «Небесної сотні» та рішучого духу Революції гідності. Тим часом, вже минуло два роки з повномасштабного вторгнення Кремля в Україну, у конфлікті, який, здається, нескінченний. Рани, залишені цим невиправданим актом, ще свіжі, а біль досі відчутний. Тому сьогодні ми зібралися тут, щоб вшанувати пам’ять загиблих і подумати про глибокий вплив їхньої мужності та стійкості», – сказав патріарх, цитує orthodoxtimes.com

    Вселенський патріарх, зазначив, що ті, хто загинув під час подій 2014 року, є не лише мучениками за свою країну, але й символами надії та натхнення для людей в усьому світі. «Їхня жертва служить нагадуванням про те, що навіть у найтяжчі часи полум’я свободи не можна погасити», – підкреслив він.

    Він також наголосив: «Вторгнення російських військ в Україну є яскравим прикладом несправедливості та гноблення, яке Церква повинна засудити. Це не може бути виправдано. Це напад на гідність і суверенітет народу, який довго боровся за своє самовизначення і довго страждав під гнітом тиранії. Це суперечить фундаментальним принципам справедливості та миру, що лежать в основі нашої віри».

    Вселенський патріарх закликав український народ залишатися єдиним і не втрачати надії, оскільки це єдиний спосіб досягти своєї мети, і жертва тих, хто загинув у боях, не буде марною. Він висловив тверде переконання, що український народ вийде переможцем із цієї війни.

    «Як віруючі, ми покликані захищати те, що є правильним, і виступати проти гноблення та тоталітаризму, де б вони не відбувалися. Російське вторгнення в Україну служить яскравим нагадуванням про постійну присутність зла і ненависті в нашому світі та про нагальну потребу об’єднання всіх людей доброї волі проти несправедливості», – сказав Вселенський Патріарх. Він підтвердив, що Свята Велика Церква Христова стоїть пліч-о-пліч із членами Української громади Константинополя, а також з усіма українцями світу, які продовжують боротьбу за краще майбутнє.

    «Давайте невпинно працювати для мирного примирення, яке так необхідне, знаючи, що Бог з нами у всіх наших труднощах. Хай пам’ять усіх, хто пожертвував своїм життям за свободу України, буде вічною, і хай їхня жертва надихне нас будувати світ, де панує мир, справедливість, милосердя і любов».

    Також з короткою промовою виступив Генеральний консул України в Константинополі Роман Недільський.

    Найсвіжіше

    Популярне