Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    У місті Волос (Греція) засновано українську православну громаду

    У місті Волос, що у Греції, українці отримали нагоду молитися рідною мовою. Українська православна громада почала діяти з благословення Митрополита Димитриадського і Алмирського Ігнатія, який належить до Елладської Церкви. Богослужіння звершує ієромонах Іов (Ольшанський), який нещодавно переїхав зі Львова до Греції, аби працювати над своєю докторською дисертацією.

    автор світлин: Костис Дриянакис

    Щосуботи у місті Волос Богослужіння для українців відбуваються о 10 годині у храмі святого Апостола (Vlachava 1-7, Volos 382 22, Греція).  Громада невпинно зростає та минулого разу до спільної молитви долучилися вже 12 осіб.

    автор світлин: Костис Дриянакис
    Делегації показали наслідки руйнації та процес відновлення.

      Як розповів ієромонах Іов, він спілкується грецькою мовою та має досвід життя у цій країні. Відтак Владика Ігнатій запросив його до Греції, аби духовно опікуватися українцями, кількість яких у Греції збільшилася через повномасштабну війну.

    Моя основна мета тут — це служіння українцям, вимушеним біженцям, а також отримання тут духовної освіти, а саме написання докторської наукової роботи на тему автокефалії Православної Церкви України. Тимчасово перебуваю тут у період мого навчання. Іноді побутує така думка, що у традиційно православних країнах (Греція, Болгарія, Румунія) українці не потребують богослужінь рідною мовою, адже можуть долучатися до молитви і на мовах тих країн, де перебувають. Але це хибна точка зору. На жаль, минуло ще недостатньо часу, аби люди вивчили мову на такому рівні, щоби молитися грецькою. Наразі до української громади у місті Волос приєдналися зокрема й ті особи, які раніше не ходили до храму та не долучалися до Богослужінь регулярно. Але їх надихнули до духовного життя молитва за Україну, єднання довкола духовних цінностей. Церква є обʼєднуючим фактором. Звісно, будемо проводити і  катехизацію. На це потрібні зусилля не лише священника, але й бажання пастви. Та маю надію, що все попереду”.

    Наразі планується, аби про можливість молитви рідною мовою дізналися якомога більше українців. Відтак створили групу у вайбері, публікують оголошення у місцевих українських групах у Фейсбуці. Діє звісно й “сарафанне радіо”. Невдовзі громада очікує на візит вікарного єпископа Православної Церкви України Епіфанія Ольвійського, який опікується грецькою православною діаспорою України.

    Тим часом, ієромонах Іов переконаний, що любов до Батьківщини приводить до любові Христової.  Саме через любов людина може поєднатися з Тілом Христовим, що є Церквою. Коли трапляється трагедія такого масштабу як війна саме Христос є надією на перемогу та спасіння. І люди це відчувають, таким чином, шукаючи за духовністю, яку знаходять у храмі.

    Додамо, що раніше ієромонах Іов (Ольшанський) здійснював служіння у Львові як ігумен Свято-Воскресенського Ново-Афонського чоловічого монастиря Львівської єпархії ПЦУ.  У його приміщеннях міська влада Львова планує створити центр реабілітації Unbrocken.

    Оксана Бабенко для Духовного Фронту України

    Найсвіжіше

    Популярне