П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    «Заборонити важко терпіти», – де поставлять кому єрархи УПЦ?

    Нещодавно, редакція «Духовного Фронту» з посиланням на власні джерела в митрополії УПЦ (у єдності з МП) повідомляла, що керівництво Київської Митрополії в приватному порядку вимагає від очільників єпархій накласти «заборони» на звернення священицької діяльності отцям з УПЦ, які взяли участь у створенні «Софіївського братства». Навіть більше, було названо імʼя ініціатора такого розпорядження – це митрополит Антоній (Паканич), відомий своїми проросійськими поглядами та політикою.

    Після нашої публікації інсайдерської інформації, джерела редакції стверджують, що це дещо зіпсувало настрій у ініціатора «заборон», адже церкві стало відомо імʼя замовника тиску на отців.

    Ймовірно, внаслідок цього, зʼявився текст щодо цієї теми на підконтрольному замовнику інформаційному ресурсі. Автори висловлюють свої міркування про не/ймовірність заборон, а суть того тексту можна звести до наступних тез: «ніхто нікого не збирався забороняти», «митрополит Антоній – ні при чому», «якщо хтось когось і заборонить, то за діло, бо заслужили, або ще заслужать» бо «братство задумало розмивати кордони між УПЦ та ПЦУ».

    Станом на сьогодні, дійсно, заборон для отців учасників братства поки ще не підписано і, сподіваємося, не буде. Причинами цього, є більше складність інкримінування ймовірних «канонічних правопорушень» отцям, що прямо впливає на якість імплементації таких «заборон» у реальність. Все ж, при виписані «заборон» священникам, архієреї дбають, як залишити нерухоме майно та вірян в своєму активі, а отця максимально демонізувати в очах вірян.

    Але в даному випадку, ми маємо новий прецедент для сучасного українського православʼя: священики різних юрисдикцій і різних єпархій саморганізувалися у братство, і одночасно провести такий комплекс дій щодо кількох десятків священиків УПЦ буде досить складно. Навіть якщо дуже хочеться.

    Протягом останнього тижня, правлячі архієреї різних єпархій вже викликали своїх священиків – відомих учасників братства на «профілактичну розмову». Нагадаємо, що редакція «Духовного Фронту» в попередньому тексті на цю тему обіцяля стежити за розвитком подій, тому скажемо так: розмови єпископів за рядом ознак виглядали «вимушеними» «профілактичними бесідами», але, вселя надію те, що поки для більшості отців такі розмови не передбачають наслідків у вигляді «заборон».

    Поряд із тим, є і тривожні новини. На понеділок митрополит у Луцьку Нафанаїл терміново викликав отців учасників братства на розмову у досить наполегливій та емоційній формі. Даний єрарх відомий редакції «Духовного Фронту» як людина близька до митрополита Антонія Паканича та своїми імпульсивними діями. Також, саме руками митрополита Нафанаїла було створено прецедент у вигляді заборон за співслужіння Екзарху Вселенського Патріарха в Україні єпископу Команському Михаїлу. Варто відзначити, що це відбулося попри особисту позицію Митрополита Онуфрія – що заборони недоречні, яку він сформував, коли дізнався про співслужіння кліриків УПЦ з Екзархом Вселенського Патріарха.

    На думку редакції, руками митрополита Нафанаїла, ініціатори ймовірних «заборон», намагаються створити прецедент, щоб тиснути на інших архієреїв, мовляв: у такий непростий час ми маємо бути єдині, якщо один єрарх знайшов формулювання для заборони, то й інші мусять повторити за ним».

    Редакція «Духовного Фронту», співпереживає отцям, та сподівається що їм не доведеться замість «розмови з правлячим», безпідставно отпинитися на церковному суді першої інстанції.

    Також, повторимося, редакція «Духовного Фронту» уважно спостерігає за розвитком подій.

    Найсвіжіше

    Популярне