Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Церква категорично проти: Греція легалізувала одностатеві шлюби

    Грецький парламент ухвалив закон про легалізацію одностатевих шлюбів. Греція стала першою православною країною, яка зробила таке.

    Про це пише Euronews.

    Законопроект підтримали 176 грецьких депутатів у 300-місному парламенті. Так, проект закону отримав достатню підтримку з боку “лівої” опозиції попри напружені дебати, при цьому члени правоцентристської партії “Нова демократія” прем’єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса утрималися або голосували проти.

    Тепер схвалена законодавча ініціатива набуде чинності після публікації в офіційному урядовому бюлетені.

    Закон надає повні батьківські права одруженим одностатевим партнерам, які мають дітей. Водночас ЛГБТ-парам не можна ставати батьками за допомогою сурогатних матерів у Греції, оскільки цей варіант доступний лише жінкам, що не можуть мати дітей за станом здоров’я.

    Опитування показали, що більшість греків підтримують легалізацію одностатевих шлюбів, чого не скажеш про Грецьку православну церкву. Священний синод надіслав листи всім законодавцям зі своїми запереченнями.

    Циркуляр із подібним формулюванням зачитували під час недільних служб у всіх православних храмах країни. Деякі релігійні групи виходили на протест проти нового закону. Церква розглядає одностатеві шлюби як загрозу традиційної сімейної моделі.

    Синод Елладської Церкви, посилаючись на Біблію, заявив, що «подвійність статей та їхнє взаємодоповнення не є суспільними винаходами, а походять від Бога».

    Також священновладдя пояснює, що «святість союзу чоловіка й жінки» є образом «стосунків між Христом і Церквою», цитуючи апостола Павла.

    «Християнський шлюб — це не проста угода про співжиття, а Святе Таїнство, через яке Божа благодать дарує співпричастя між чоловіком і жінкою з метою їхнього спільного шляху до богослов’я — і цей благословенний шлях стосується всіх пар з дітьми чи без них», — додали грецькі єпископи.

    Тим часом премʼєр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс написав, що закон «відображає сучасну Грецію – прогресивну та демократичну країну, пристрасно віддану європейським цінностям».

    У 2015 році Греція дозволила цивільне партнерство між одностатевими парами, а в 2017 році вона дала юридичне визнання гендерної ідентичності. Два роки у країні заборонили конверсійну терапію для неповнолітніх, спрямовану на придушення сексуальної орієнтації людини.

    Найсвіжіше

    Популярне