Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    На окупованій Херсонщині загарбники змушують священників та прихожан переходити до РПЦ

    На ТОТ Херсонщини окупаційна влада спільно з представниками структур РПЦ вилучають у місцевих священників установчі документи релігійних організацій, погрожують за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати громаду за російським законодавством в структурі РПЦ.

    Про це повідомила Херсонська єпархія ПЦУ, оприлюднивши звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, передає Укрінформ.

    «На тимчасово окупованій території Херсонської області окупаційна влада РФ спільно з представниками структур РПЦ порушують конституційні права та свободи громадян України через їхні релігійні або політичні переконання», – йдеться у повідомленні.

    Зазначається, що зокрема на ТОТ за підтримки окупаційної влади формують штат так званої Скадовської єпархії. У місцевих священників вилучають установчі документи релігійних організацій, а за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати релігійну громаду за російським законодавством в структурі РПЦ погрожують посеред зими відключити від електро-, газо-, водопостачання «та іншими карами».

    Наголошується, що утисками на релігійному грунті окупаційна влада разом з представниками РПЦ на ТОТ порушують права українських громадян та вимоги українського законодавства, зокрема ст.35 Конституції України, закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», а також ст.13, 27 Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни».

    «Ієрархи очолюваної митрополитом Онуфрієм (Березовським) релігійної структури красномовно мовчать, тому на захист духовенства й громад, які все ще відносять себе до їхньої юрисдикції і потерпають, звертаємося ми. Адже вони знаходяться на нашій канонічній території, яка охоплює всю Херсонщину», – йдеться у зверненні.

    Уповноваженого Верховної Ради з прав людини просять вжити заходів з метою захисту цивільного населення під час війни, в тому числі на міжнародному рівні.

    Найсвіжіше

    Популярне