Четвер, 23 Травня, 2024
Бiльше

    Чому люди зважуються на самогубство, якщо то найбільший гріх

    Роздумами про це ділиться клірик храму Святителя Феодосія Чернігівського в Луцьку священник Андрій Хромяк у програмі «Церква і релігія» на каналі «Конкурент TV».

    Священне Писання навчає, що людське життя – найбільша цінність. А зараз, коли ми ведемо боротьбу зі споконвічним агресором, цінність життя кожного борця за незалежність України відчувається особливо гостро.

    Панотець зауважує, що в усі часи були і є ті, хто дуже зневірився, відчуває безнадійність і не бачить виходу зі складних життєвих обставин. Саме таких людей лукавий наштовхує, щоб вони розлучилися з життям і більше не страждали на землі.

    «Самогубство вважається найбільшим смертним гріхом. Бо в людини зникає можливість не просто принести достойний плід покаяння, а й взагалі вирішується замість Бога те, що винятково належить Йому. Насправді людське життя – тільки в руках Божих. З християнської точки зору, саме Він його дає, і Він вправі вирішувати, коли забрати. За яких обставин це станеться – ніхто не знає. Хоча відомі випадки, що небагатьом святим отцям Спаситель відкривав, коли вони мають відійти до Нього», – розповідає священнослужитель.

    Православна Церква наголошує, що життя – найдорогоцінніший скарб, яким володіє людина. Вона не повинна його перервати тоді, коли забажає, щоб не уподібнитися Юді, який взяв 30 срібників і зрадив Спасителя. Про самогубство він начебто не думав, але насправді це був перший крок, щоб потрапити у сіті лукавого. Саме лукавий через сріблолюбство ввів Юду у відчай і він, не розуміючи того, що Бог може пробачити зраду, вкорочує собі віку.

    Важливо пам’ятати, каже душпастир, що в Православ’ї хоч і з любов`ю ставляться до будь-якого життя, але не відспівують тих, хто вчинив самогубство. «Бувають винятки, що із благословення архієрея відспівування звершується, але кожен випадок індивідуальний. Можливо, людина мала психічні захворювання чи була в стані афекту… В усіх інших ситуаціях не дозволено звершувати над тілом такої людини чин похорону».

    Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Повністю випуск можна подивитися ось тут.

    Найсвіжіше

    Популярне