Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: У нас немає іншого вибору, як зберігати та розвивати нашу мовну спадщину

    Вселенський патріарх Варфоломій взяв участь у заході під назвою «Грецька мова в Константинополі», організованому Генеральним консульством Греції, і передав свої привітання. Захід відбувся у п’ятницю вдень, 9 лютого 2024 р., у Культурному центрі грецької діаспори, що розташований в історичній будівлі міської школи Галата. Захід був приурочений до Всесвітнього дня грецької мови.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    У своєму зверненні патріарх наголосив на значенні та незмінному внеску грецької мови у світову культуру. Він описав її як «рідну мову духу», підкресливши її роль у створенні неперевершених творів, які глибоко сформували людство та вплинули на хід історії. «Серед них виділяється Новий Завіт, «начебто Бог вибрав грецьку мову для проголошення Свого Євангелія», як було сказано», – зазначив він.

    Тоді Вселенський патріарх нагадав про вирішальний внесок Церкви у збереження грецької мовної ідентичності.

    «Школи були засновані з переконанням, що знання та християнська віра є основою нашої ідентичності. Ми щодня є свідками Великої Школи Нації на Фанарі, символізуючи величезні зусилля Церкви у складні часи. Це підкреслює віру в те, що володіння грецькою мовою є воротами до багатої культури, духу свободи та особливого способу життя, мислення та поведінки. Сьогодні Вселенський Патріархат зберігає цю традицію як захисник нашої мовної ідентичності».

    На завершення Вселенський Патріарх підкреслив відповідальність і боротьбу тих, хто представляє грецьку мову як рідну в Константинополі, особливо в світлі багатогранних викликів, пов’язаних зі зменшенням населення грецької діаспори.

    «Жодні зусилля не є надмірними, коли йдеться про збереження грецької мови та культури на батьківщині нації. Одне можна сказати абсолютно точно: у нас немає іншого вибору, як зберігати та розвивати нашу мовну спадщину; нехтування нею призвело б до багатьох втрат і звуження нашого духовного горизонту. Багато культурних змагань було виграно тут у надзвичайно важких умовах».

    Вселенського Патріарха та велику аудиторію привітав посол Константінос Кутрас, Генеральний консул Греції в Константинополі, який згадав про важливу роботу, яка проводиться в школах діаспори, а також про великий інтерес, який виявляють турецькі громадяни до вивчення грецької мови.

    Згодом грецькі та турецькі професори разом із громадянами Туреччини, які вивчили грецьку мову, виступили з доповідями про її зв’язок з культурою, літературою та музикою. Вони також поділилися своїм досвідом щодо зростаючого інтересу до вивчення грецької мови в сучасному турецькому суспільстві.

    Захід супроводжувався традиційними піснями Малої Азії у виконанні учасників хору видавництва «Істос», до складу якого входять громадяни Туреччини, які навчаються грецькій мові, а також учні шкіл діаспори.

    Були присутні єрархи Вселенського престолу, духовенство Патріаршого Подвір’я, професори з Туреччини та Греції, а також кілька турецьких студентів, які вивчають грецьку мову в Константинополі.

    Найсвіжіше

    Популярне