Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Італія виділяє 500 тис. євро на відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі

    Цього тижня відбулося підписання угоди між Італією та ЮНЕСКО, що знаменує собою важливий крок у відновленні Спасо-Преображенського собору, пошкодженого російськими обстрілами влітку 2023 року.

    Італійська урядова делегація на чолі з Давіде Ла Чечіліа, спеціальним посланником з питань відбудови та зміцнення стійкості України, під час офіційного візиту до Одеси оголосила про виділення 500 тис. євро на проведення першочергових ремонтних робіт. Про це повідомила Одеська міськрада, передає Укрінформ.

    “З початком головування Італії у G7 з 1 січня 2024 року питання відбудови України стало одним із пріоритетів “Великої сімки”, – підкреслив пан Ла Чечіліа.

    В рамках візиту також планується підписання тристороннього Меморандуму про співпрацю щодо відбудови Одеси (Італія – Україна – ЮНЕСКО), а також окремого Меморандуму між Італією та Україною, де будуть визначені пріоритетні галузі співпраці.

    Координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі окреслила основні напрямки співпраці, включаючи термінову стабілізацію пошкоджених пам’яток, створення майстер-плану управління об’єктами культурної спадщини та розробку рекомендацій та протоколів щодо захисту та розвитку Одеси з урахуванням принципів сталого розвитку.

    Для реалізації цих завдань буде створено Наглядову раду, до складу якої увійдуть представники всіх сторін Меморандуму, а також стратегічний, технічний та науковий комітети. До складу наукового комітету, зокрема, долучаться науковці з політехнічного інституту Мілана, музею Триєннале Мілана і Національного музею сучасного мистецтва та архітектури в Римі.

    Нагадаємо, що 23 липня 2023 року російські війська здійснили масований ракетний обстріл Одеси, внаслідок якого 25 пам’яток архітектури, включно з Спасо-Преображенським кафедральним собором, зазнали значних пошкоджень. Собор втратив половину даху, центральні палі та фундамент були порушені, вибиті всі вікна, збита ліпнина. Завдяки рятувальникам та священнослужителям вдалося врятувати деякі ікони, в тому числі Касперовську ікону Божої Матері, покровительку Одеси, та Іверську ікону, написану до 100-річчя міста.

    Найсвіжіше

    Популярне