Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    Обшуки у Лаврі. Клірику УПЦ (МП) вручили підозру,- СБУ

    Клірику УПЦ (Московського патріархату) вручили підозру у виправдовуванні війни. Фігурант є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя).

    Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

    За даним СБУ, клірик причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року, під час яких сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві.

    Слідство встановило, що він дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Шарієм, який підозрюється у державній зраді. Пропагандист “інструктував” фігуранта, щоб той записав та поширив у мережі провокативні відео про штучні заворушення біля Лаври. Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси.

    Також у листуваннях з вірянами клірик виправдовував збройну агресію Росії, вихваляв вище військово-політичне керівництво РФ. Він регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, у тому числі захисників Маріуполя.

    Експертиза, яку ініціювала СБУ, підтвердила факти його підривної діяльності. За місцем перебування клірика знайшли комп’ютерну техніку, більше десяти мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій.

    Фігуранту оголосили підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

    Нагадаємо, раніше повідомили, що СБУ прийшла з обшуками до Києво-Печерської лаври. За даними джерел, правоохоронці прийшли до священнослужителя, який координував постановочні акції протесту під час повернення майна Лаври державі.

    Найсвіжіше

    Популярне