Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Унікальні спогади про Голодомор представлені у Національному музеї: митрополит Епіфаній взяв участь

    8 лютого 2024 року у Національному музеї Голодомору-геноциду відбулася презентація унікального видання – спогадів вчителя з Боярки, свідка Голодомору Лавра Нечипоренка «33-й рік».

    Митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України, взяв участь у цій знаменній події та звернувся до присутніх, повідомляє пресслужба ПЦУ і Музей Голодомору.

    Митрополит Епіфаній підкреслив важливість пам’яті про жертв Голодомору та закликав українців знати свою історію:

    • “Сьогодні ми увіковічуємо пам’ять тих, хто віддав своє життя за Україну. Вони були знищені штучним голодом за те, що були українцями і мріяли про свою незалежну Українську державу.”
    • “Ворог не змінився і надалі намагається нас нищити. За те, що ми обрали на своїх майданах європейський вектор розвитку, ми платимо велику ціну. Але ми будемо боротися до кінця, бо правда завжди перемагає.”
    • “Сьогодні росія здійснює проти українського народу черговий акт геноциду. Кремлівська влада, пряма ідейна спадкоємиця радянського тоталітарного режиму, продовжує ту ж саму політику винищення українства.”
    • “Тому нам так важливо пам’ятати. Тому так важливо знати нашого ворога і розуміти, на що він піде, аби досягти своєї мети. Тому так важливо знати правду, аби знову не повірити, аби зберегти свою таку вистраждану, але героїчну правдиву історію.”

    Леся Гасиджак, в. о. Генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду, розповіла про те, як з’явилася ідея видання книги та подякувала всім, хто долучився до її реалізації.

    Упорядник видання, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Музею Голодомору Роман Молдавський поділився з присутніми цікавими фактами про життя Лавра Нечипоренка та історією створення його рукопису.

    Син автора спогадів Олександр Лаврович Нечипоренко висловив щиру вдячність Музею за публікацію спогадів його батька.

    Презентація книги “33-й рік” стала важливою подією у справі збереження пам’яті про Голодомор-геноцид та його жертв. Це видання є цінним джерелом інформації для істориків, науковців та всіх, хто цікавиться трагічною історією українського народу.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ закликав до молитви батьків за дітей-воїнів. Також митрополит Епіфаній передав сертифікат на один мільйон гривень для Відділу соцслужіння Київської Митрополії.

    Найсвіжіше

    Популярне