П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) і ПЦУ заснували ГО «Софійське Братство»

    У Митрополичому домі Софії Київської УПЦ (МП) і ПЦУ заснували Громадську організацію Софійське братство.

    Про це йдеться на сайті організації.

    6 лютого 2024 року має стати датою створення нової громадської організації «Софійське Братство», події, яка ознаменує собою завершення руху підписантів за об’єднання православ’я в Україні, взявши від нього найкращі напрацювання і почини, наповнивши їх новим змістом, підсумовується в тексті.

    В братсвтві додали, що протягом досить тривалого часу українське Православ’я страждало від розділеності й ворожнечі. Однак неодноразові спроби щодо подолання розколу постійно натикалися як на прихований, так і на відкритий спротив московської патріархії. Зокрема, щире бажання Вселенського Патріарха вилікувати таке розділення, повернувши частину українського Православ’я, що перебувало в розколі, до церковного спілкування та дарування Православній Церкві України Томос про автокефалію, не лише не знайшло підтримки в РПЦ та її сателітів в Україні, а й стало для них своєрідним тригером для створення і поглиблення розколу у Вселенському Православ’ї. Ставало дедалі очевиднішим, що московська патріархія зацікавлена лише у поширенні власного впливу на православний світ і не збирається випускати нікого зі своїх «канонічних пазурів».

    Широкомасштабна російська агресія, розпочата 24 лютого 2022 року, стала переломним і кривавим пунктом в історії як Української Держави, так й Української Православної Церкви. Незважаючи на облудні висловлювання московського патріарха Кіріла про «единый народ» і «единую православную паству», РПЦ взяла курс на оправдання кривавої війни і благословення агресора на «гріх Каїна». Заповіді Божі, вчення Христа і святих отців Церкви перестали бути авторитетом для керівника РПЦ, який у своїх словах і діях тепер опирався на злочинні ідеї російського диктатора і вказівки всесильної ФСБ.

    “За таких умов патріарх Кіріл не мав ані канонічного, ані морального права бути “великим господином и отцом” для багатомільйонної української пастви”, пояснили в Софійському братстві. Саме це спонукало частину українського духовенства до рішучих дій.

    Нагадаємо, розпочався Круглий стіл за участі УПЦ (МП) і ПЦУ: «Церква, суспільство, держава: діалог заради єднання та перемоги».

    Найсвіжіше

    Популярне