Понеділок, 17 Червня, 2024
Бiльше

    ПЦУ: Церковна свічка – це символ, а не талісман чи магічний амулет

    За кілька днів до свята Стрітення Господнього у ПЦУ звернули увагу на освячення свічок. «Стрітенським» свічкам приписують різні надприродні властивості, побутує багато народних забобонів про «захист» від грому, блискавки, пожежі тощо.

    Але не варто впадати у неправдивий містицизм чи маловір’я: оберігає не свічка, а – Господь, зазначили на сторінці ПЦУ.

    Там додали, що церковна свічка – це символ, а не талісман чи магічний амулет. Це видимий символ молитовного звернення людини до Бога. Немає жодних церковних приписів щодо вимоги, наприклад, нести запалену свічку аж додому, щодо строків її зберігання, або щодо матеріалу, з якого вона «має» бути виготовлена. Це все традиції, які пов’язані з тим, що у свято Стрітення свічки освячуються за особливим Чином, тому і увага до них – особлива.

    До «стрітенських» свічок варто ставитись благоговійно і з пошаною, як і до будь-якої іншої освяченої речі. Їх можна засвічувати вдома, під час домашньої молитви. У молитві освячення священник просить Христа Спасителя освятити ці свічі світлом Його благодаті: «Дай, Милостивий, щоб, як це світло, огнем видимим запалене, проганяє нічну пітьму, так щоб серця наші, огнем невидимим, цебто світлістю Духа Святого, просвічені, оминули сліпоту всіляких гріхів; щоб змогли ми очищеним оком душі бачити те, що Тобі благовгодне і для нашого спасіння благопотрібне, і щоб сподобитися нам перемогти темні небезпеки цього світу і досягнути світла безперестанного».

    Православна Церква України закликала йти до храмів у свято Стрітення Господнього на Божественну літургію аби закликати у своє життя, діяльність, думки і помисли Боже благословення. І щоб запалена «стрітенська» свічка була символом зустрічі з Богом.

    Найсвіжіше

    Популярне