Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Єленський: Свобода думки, совісті та віросповідання на окупованих росією територіях зникають як явище

    «Нинішня Росія є іманентним ворогом свободи совісті. Вона є ворогом взагалі будь-якої маніфестації свободної волі, свободної думки, а релігійні організації, особливо в Україні – це такі альтернативні центри, які не можуть погодитися з тими псевдоцінностями, які насаджує російська федерація, – заявив Голова ДЕСС Віктор Єленський під час пресконференції на тему: «Нічого святого: воєнні злочини російських окупантів проти релігійних громад та священнослужителів», як відбулася в Укрінформ, повідомляє сайт ДЕСС.

    Він зазначив, що з початком російської агресії в Україні у 2014 році релігійна свобода на окупованих територіях Донецької та Луганської областей була повністю знищена. Підконтрольні російській федерації незаконні збройні формування, проголосивши православ’я Московського патріархату головною релігією, почали цілеспрямоване переслідування релігійних меншин. Десятки храмів, молитовних будинків і місць богослужіння були захоплені. Були практично заборонені, в так званому ордло, євангельські християни – їх було оголошено американськими шпигунами. Буденними стали викрадення, катування та показові страти священнослужителів та вірян Української православної церкви Київського патріархату (Православної Церкви України), Української Греко-Католицької Церкви, протестантських церков. На Трійцю у 2014 році було розстріляно чотири диякона п’ятидесятницької церкви. Був вбитий у Маріуполі голова Ради церков і релігійних організацій цього міста. Все, що міг продемонструвати “руській мір” у сфері свободи совісті, він продемонстрував ще до початку великої війни.

    “Ми навіть уявити собі не можемо, до якого ступеню там зарегульований контроль за релігійним життям, до якого ступеню там піддаються гонінням ті, хто не належить до московського патріархату, а також ті, хто належить до московського патріархату, але може собі дозволити змінити формулу молитви не за перемогу російської зброї, а за мир. Вони одразу піддаються переслідуванням», – зазначив Голова ДЕСС.

    Прикриваючись гаслами про захист канонічного православ’я, російська окупаційна влада, прийшовши в Крим, розправилася з п’ятидесятниками, євангельськими християнами-баптистами та Свідками Єгови, яких оголосила терористичними організаціями з усіма відповідними наслідками”. Цілі громади полишали півострів. Від початку російської військової інтервенції на півострів Крим церкви Київського патріархату (ПЦУ) стали мішенями для цілеспрямованих утисків їхньої діяльності. За роки окупації парафії ПЦУ фактично знищені всі.

    «Все спрямовано на те, щоб жоден з вогнищ українства, вогнищ волелюбності, справжньої свободи думки, віровизнання не міг прорости на тому грунті, який захопили окупанти», – наголосив Віктор Єленський. Він відзначив, що багато священників на окупованих територіях чинять опір російській окупації. Цей спротив жорстоко придушується, але дуже багато наших священників і пасторів залишаються зі своєю паствою, надають їм духовну, моральну, фізичну і матеріальну підтримку.

    З початком великої війни терор проти духовенства, релігійних центрів, віруючих ще більше посилився. Цілеспрямовані обстріли та руйнування храмів, молитовних будинків, синагог, мечетей й інших релігійних споруд, у тому числі пам’яток архітектури. Викрадення та вбивства релігійних діячів різних конфесій. Вже у березні 2022 року розпочався складатися великий мартиролог загиблих священників. Один з них о. Максим Козачина, священник Православної Церкви України, був розстріляний 2 березня, коли ніс службу у церкві біля містечка Іванків Київської області. У момент вбивства він був у одязі священнослужителя. 5 березня також вбитий священник ПЦУ о. Ростислав Дударенко. Священника вбили у рідному селі Ясногородка Фастівського району Київської області. В той же день у місті Буча Київської області був розстріляний викладач церковнослов’янської й грецької мови Київської Духовної Академії та Семінарії Олександр Кислюк.

    Навмисні напади, знищення та пошкодження релігійних споруд, перетворення їх на військові об’єкти або використання для прикриття вогневих позицій – все це стало нормою ведення бойових дій окупантами. Керівник проєкту «Релігія в огні», релігієзнавець Руслан Халіков розкрив деталі роботи над фіксацією воєнних злочинів у сфері релігії, база яких стане підставою для майбутніх судових позовів. На сьогодні зафіксовані руйнування понад 500 релігійних споруд, 9 відсотків з яких знищені повністю, а 16 відсотків зазнали таких руйнувань, що їх уже неможливо відремонтувати.

    Командою проєкту «Релігія в огні» встановлено та задокументовано факти навмисних нападів російських військ на релігійні споруди із застосуванням артилерії, ракетних і авіаударів. У 16 випадках релігійні споруди було зруйновано повністю, а також зафіксовано факти загиблих.

    Зокрема, база даних, зібрана в межах проєкту, містить інформацію про щонайменше 25 загиблих під час війни представників духовного персоналу, а також про загибель інших осіб, які шукали прихисток у релігійних спорудах. Так, щонайменше 17 цивільних осіб загинули 19 червня під час обстрілу Ісламського культурного центру «Бісмілля» в Сєвєродонецьку, за свідченнями імама тамтешньої мечеті Т. Берідзе.

    Російські війська та окупаційна влада знищують не лише фізичний релігійний ландшафт в Україні, а і людський. Примітно, найбільше від російської агресії постраждали церкви (пов’язані з Московським патріархатом) – принаймні 143 знищено або пошкоджено. Наприклад, Святогірська Лавра, чернечий оплот російського православного впливу на сході України, було неодноразово прицільно обстріляно, загинули віруючі, охрещені членами юрисдикції московського патріархату. Незважаючи на зазначене вище, предстоятель російської православної церкви патріарх московський Кирил публічно благословляє російських солдатів на війну проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне