Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    235-річна каплиця руйнується в Житомирі – це пам’ятка місцевого значення

    На Охрімовій горі у Житомирі руйнується 235-річна каплиця Святого Миколая, пам’ятка культури місцевого значення. Релігійна громада УГКЦ готова її реставрувати. Храм, який розташований на території старовинного католицького кладовища, збудований у 1788 році.

    Про це Суспільному розповів краєзнавець, заступник голови Житомирської обласної організації українського товариства охорони пам’яток історії та культури Сергій Собчук.

    Краєзнавець сказав, що храм був побудований у стилі бароко.

    “Хто архітектор — невідомо. Але як припущення, то можна сказати, що це робота дуже відомого польського архітектора Антонія Сланєвського. За переказами на цьому місці ще в 1472 році був збудований костел Святого Миколая. В чому розбіжності, бо за деякими джерелами кажуть, що зруйнували його татари. Юзеф Ігнацій Крашевський, він писав, що ні, то не татари, то козаки зруйнували. В 1651-52 роках бойові дії тут велись в ході українсько-польської війни”, — розповів Сергій Собчук і додав, що на місці зруйнованого костелу у кінці 18 століття звели цю каплицю.

    Зараз будівля належить релігійній громаді римо-католицької церкви. Але ще у 2018 році каплицю вирішили передати релігійній громаді Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ — ред.), розповів Суспільному єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви Олександр Язловецький.

    “Греко-Католицька Церква є нашою братньою Церквою, яка підпорядковується також Ватикану і Папі Римському. Тому було прийнято рішення передати цю каплицю Святого Миколая їм на власність. Процес запустили, була офіційна відповідь нашого Єпископа, але потім почався COVID-19, тепер — війна, і ця справа просто затягнулася. Була домовленість з УГКЦ, що вони цією справою займаються”, — розповів Олександр Язловецький.

    Протопресвітер Житомирської єпархії Української Греко-Католицької Церкви Олег Лучка сказав, щоб завершити перереєстрацію каплиці, потрібно нотаріально зареєструвати право власності на храм.

    “Деякі кроки зробила вже римо-католицька церква для того, щоб офіційно її передати. З нашої сторони греко-католицька церква теж зареєструвала громаду Святого Миколая і власне мене призначила адміністратором цієї парафії. І ми в законний спосіб через нотаріально завірені документи маємо один одному передати і прийняти цю будівлю. На жаль, це триває досить довго”, — сказав о. Олег Лучка.

    З його слів, новостворена громада УГКЦ готова реконструювати храм та відновити у ньому служби.

    За словами завідувачки сектору з питань охорони культурної спадщини департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Олени Бабушко, звернення від релігійної громади стосовно земельної ділянки є.

    “Були звернення в міську раду стосовно виділення земельної ділянки, але це питання потребує довивчення. Його постійно знімали і відправляли на довивчення”, — сказала Олена Бабушко.

    Про готовність допомогти у вирішенні цього питання сказав у коментарі Суспільному секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський, але для цього потрібно працювати безпосередньо з власником.

    “Хто зараз є власником — Римо-Католицька Церква, в майбутньому Греко-Католицька Церква. Вони повинні, в першу чергу, зробити правочини, Греко-Католицька Церква на цю будівлю. І потім будемо різними шляхами допомагати відповідно чинного законодавства”, — сказав Віктор Клімінський.

    4 квітня 2023 року релігійна громада Римо-Католицької Церкви уклала охоронний договір, але до вирішення юридичних питань передачі каплиці громада УГКЦ відновлювати каплицю не зможе, сказав Олег Лучка. Після завершення передачі потрібні будуть гроші на реконструкцію будівлі.

    “І ми дуже хотіли б мати те співфінансування з міською радою, ми б хотіли створити фонд відновлення каплиці Святого Миколая на Охрімовій горі для того, щоб кожен із житомирян зміг долучитися до відновлення, можливо хтось із спонсорів, донорів, які цінують пам’ятки архітектури в Україні”, — сказав Олег Лучка.

    “Вікна, двері, протікає дах. Я вже готовий це законсервувати. Я знайду на це кошти, їх треба небагато. Якщо мені дадуть дозвіл це зробити, літом ми тимчасово замуруємо вікна, щоб вандали не проходили всередину. Позакриваємо дірки, щоб не протікала сюди вода. Ми готові це зробити, але щоб нам тільки не перешкоджали”, — прокоментував о. Олег Лучка.

    Він додав, що для початку відновлення каплиці потрібно розв’язати проблему доступу до храму, питання земельної ділянки.

     

    Найсвіжіше

    Популярне