Субота, 18 Травня, 2024
Бiльше

    Нікалай ілі Пєтро? Ще один зашкварний захисник УПЦ (МП) в Америці

    Аргументи американського професора на захист УПЦ (МП) у США викликають сумніви

    Журналісти Монолог.здєсь дослідили погляди професора університету штату Род Айленд Нікалая Пєтро, який нещодавно висловлювався на захист УПЦ (МП). Аналіз його публікацій та виступів в соцмережах свідчить про тісні зв’язки з проросійськими колами. Експерти ставлять під сумнів об’єктивність аргументів Пєтро та його бажання бачити всі нюанси складної церковно-політичної ситуації в Україні.

     На сайті Foreign Policy з’явилась стаття “захисника” УПЦ в США, професора політичних студій університету Род-Айленда Нікалая Н. Пєтро “Україна має проблеми з громадянськими правами”, де він розповідає про страшні “ганєнія” на УПЦ, а також російськомовне населення України. Хто цей дослідник і про що він пише в своїй апології, Ви дізнаєтесь у цьому матеріалі!

    Про статтю пана Пєтро на Foreign Policy журналісти дізнались з постів підконтрольної митр. Феодосію (Снігірьову) групи “Черкаський благовісник”, а також – “найпатріотичнішому” владиці УПЦ – архієп. Іоні (Чєрєпанову).

    Прочитати сам матеріал можна тільки з ноутбука, адже для мобільного необхідна платна підписка. Втім, це нас не зупинило і, чесно, ми були просто вражені текстом, підбором експертів, а також майстерністю брехні автора. То ж почнемо.

    Починає пан Нікалай з повідомлення, що певні кола українського істеблішменту та урядовців ставлять під сумнів теперішню військову політику щодо суспільства, котра веде “російськомовних до перманентного стану людей другого сорту”. Так, так – прітіснєнія рускаязичних – це багатообіцяючий початок матеріалу. Автор ретельно пройшовся по питаннях порушення свободи совісті та інших прав “поганим” українським урядом.

    Виявляється, що бідна та нещасна УПЦ, яка ще в 1990 році “відсікла адміністративні зв’язки з РПЦ”, в травні 2022 року порвала й всі “канонічні зв’язки”. Але її членів все одно страшно переслідують. Не будемо вкотре доводити, що це, м’яко кажучи, неправда. Головне, що про ганєнія всі мовчать, адже це невигідно українські владі. Тільки безстрашні лицарі, котрі втекли в Німеччину, а саме відомий нам з матеріалів Діалог.Тут Андрєй Баумєйстєр, виступають проти такої політики, що веде до соціального конфлікту.

    Більш того, “страшна українська влада” почала повальну українізацію медіа-простору країни, монополізуючи телевізійні медіа. Ну що ж, ми теж не любителі Телемарафону, але пан Пєтро робить тут акцент саме на насильницькій українізації, котра за думкою, згаданих ним експертів, таких як Сєргєй Дацюк і Алєксєй Арєстовіч (матеріали з котрими теж постила редакція Діалог.Тут) приведе до громадянської війни.

    І головне, ці всі ганєнія, на думку Нікалая Петро, також пов’язані загалом з поганим ставленням до “найбільшої меншини, – російськомовних українців”. Адже українська влада не вважає росіян корінним народом для України, навіть не визнає їх меншиною. І тут в якості аргументу Петро приводить просто “мєга-дослідження” – аргумент.

    Виявляється, що за півроку до повномасштабного вторгнення, “більше ніж 40% українців (майже 2/3 на Півдні та Сході) погоджувались з путіним, що українці та росіяни – це один народ. І так, як пише Пєтро, хоча зараз цей відсоток змінився, але “Кость Бондаренко – вважає, що 8 з 10 українців – проросійські”. Хто такий Кость Бондаренко, думаємо не варто писати, можете погуглити. Типовий проросійський псевдоексперт, що ненавидить “украінскіх нациков”.

    Далі – знову посилання на Дацюка і його “неправильних українців”, а також на Андрія Золотарьова – псевдоексперта, колишнього політтехнолога Компартії України.

    Як бачите, друзі, дуже “цікава” стаття вийшла в захисника УПЦ – Нікалая Пєтро. Купа експертів, і головне, – висновок про погану владу, що раптом чогось переслідує все, що має відношення до російської культури чи впливу. Достойний апологет для УПЦ, явно вартий поширення.

    Такий текст змусив нас зацікавитись і самою персоною професора Нікалая Пєтро.

    Він має свій персональний сайт, де починає біографію з навчання, старанно приховуючи звідки в нього таке цікаве ім’я та прізвище.

    Отримавши хорошу освіту, він працює в різних структурах дотичних до Радянського Союзу, був навіть тимчасовим атташе у американському посольству в СРСР. Після того як приватна особа пан Пєтро працював у Росії в мерії Вєлікого Новгарада консультантом мера та центру “Діалог”. Навіть в 1997 році – став почесним доктором Новгородського державного університету. Прикметно, що навіть після анексії Криму, професор Нікалай Пєтро виступав на путінському Валдайському форумі в 2014 та 2015 роках.

    Зрозумілим стає, що пан Пєтро чудово знає російську мову і неодноразово публікувався в російських наукових журналах, про що він сам пише в себе на сайті. Але при цьому, не згадує частої участі в ефірах Russia Today – російського пропагандистського каналу, про що вже пише Вікіпедія.

    Список наукових праць професора теж дещо дивує. Одразу помітна величезна перерва між 2004 та 2023 роками. Чим тоді займався вчений? Писав статті в західних медіа, що явно підігравали наративам російської пропаганди. Одну з таких статей та її маніпуляцій детально розібрав сайт StopFake:

    https://www.stopfake.org/ru/kak-amerikanskij-professor-lzhet-pro-ukrainu/

    Також пан Пєтро цікавився і українським Православ’ям, тому в 2019 писав про ПЦУ та “Євангеліє від Порошенко”:

    https://www.yalejournal.org/publications/the-gospel-according-to-poroshenko-politics-religion-and-the-new-church-of-ukraine

    І, як ми дізнались з найновішої книги професора Нікалая Пєтро, українське церковне питання для нього насправді не нова царина. Він регулярно катався Україною, а в 2013-14 роках – приїздив якраз для вивчення впливу РПЦ в Україні.

    Але трапився Майдан, і довелось йому переключитись на вивчення цієї події. Тоді ж він став дуже близьким з Володимиром Іщенко – соціологом-пацифістом, котрий ненавидів Майдан, українських радикалів та Правий сектор, – а зараз сидить професором в Німеччині. Припускаємо, що саме близькість поглядів поєднала двох науковців. Адже остання книга Пєтро – “Трагедія України”, видана в 2023 році – показує максимально лояльні до російської пропаганди погляди, і в той же час – ненависть до українського націоналізму.

    Вже передмова до книги явно показує куди буде хилити автор, що транслітерує українські географічні назви “так як їх називають місцевою мовою”. Тому у нього там і Кієв, і Адєсса, і Луганск та інше.

    Ще промовистішим є те, що віщає професор Нікалай Пєтро в Ютубі, де з ним регулярно говорять всілякі американські пацифісти та нейтралісти. Причому, в них є і англомовний канал, і канал з перекладом на російську. Заголовки там промовисті:

    Контент, що видає професор не гірший заголовків: “Запад істрєбляєт украінцев”, “маловєраятно, что Расія захочєт акупіравать всю Украіну”, “западниє куклаводи” і таке інше. Все це під соусом, що треба діалог, треба домовлятись і завершувати війну. Ну і звісно про права російскомовного населення не забувати, як і про російську культуру…

    То, що скажете, шановні читачі, класний захисник в УПЦ в Америці? Просто шедевральний, куди не глянь. Достойне доповнення Вільяма Бьорка Вайта чи Боба Амстердама. Не здивуємось, якщо вся ця стаття у Foreign Policy – це справа рук останніх.

    Що дуже прикметно, це те, що статтю Нікалая Пєтро поширили як відверто проросійський Феодосій (Снігірьов), так і мімікруючий “патріот” України – Іона (Чєрєпанов). Це вкотре доводить, що в справі корпоративної солідарності весь єпископат УПЦ та їхні медіа працюють заодно, неважливо який імідж або аудиторію вони вибрали для себе.

    Закликаємо Вас максимально поширити цей матеріал, нехай про погляди цього західного “захисника УПЦ та рускагаварящіх в Украінє” дізнається максимально більше людей!

    Найсвіжіше

    Популярне