Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Чернівецька єпархія УПЦ (МП) у звіті РПЦ: випадковість чи закономірність?

    12 січня 2024 року на офіційному сайті московського патріархату вкотре опублікували звіт про надання так званої допомоги для постраждалих від війни росії проти України. Відзначимо, що такі звіти регулярно публікуються на порталі рпц. Зазвичай в них подається інформація про надання різнобічної допомоги від єпархій рпц для постраждалих від війни людей, що перебувають на окупованих росією українських територіях, які росія і московська патріархія вважає своїми.

    Проте у нинішньому звіті до єпархій росії, про що безпосередньо говориться у самому заголовку звіту, зараховано Черновецько-Буковинську єпархію так званої УПЦ (що перебуває в єдності з московським патріархатом).

    За вказаною інформацією Черновецька єпархія передала 25 тон гуманітарної допомоги у Свято-гірську Лавру. Далі вже більш детально розповідається про саму допомогу і кому вона була безпосередньо надана. Так представники московської патріархії зазначають, що ця допомога Черновецької єпархії складалась із «продуктів, засобів гігієни, побутової хімія, взуття, солодощів та подарунків для дітей біженців, будівельних матеріалів, інструментів, насосів, акумуляторів, корму для птахів при монастирі. Окрім цього автори звіту відзначають, що «волонтери Черновецької єпархії доставили допомогу до Покровського жіночого монастиря Лимана».

    Особливо варто наголосити, що ту ж саму Черновецьку єпархію в звіті не відносять до так званої УПЦ (яка хоча і досі перебуває в складі московської патріархії, проте яка нібито повністю відмежувалась від рпц). Підкреслимо, що за поданим звітом Чернівецько-Буковинська єпархія відноситься безпосередньо «до єпархій росії»! Хоча, правди ради, у довіднику про єпархії на тому ж сайті вказано, що Чернівецька єпархія знаходиться на території України, але у розділі «русская церковь/єпархии».

    На перший погляд така вказівка може здатись лише простою помилкою. Утім далі у тому ж звіті вказано, що «Соціальний відділ УПЦ передав 500 подарунків для дітей біженців та дітей із потребуючих родин».

    Чому автори звіту свідомо виокремили Черновецьку єпархію від УПЦ (що в єдності з рпц) нам достеменно невідомо. Невже Черновецька єпархія, яку тривалий час очолював нинішній очільник УПЦ митрополит Онуфрій Березовський, таємно перейшла у безпосереднє підпорядкування московського патріархату?

    Окрім цього у звіті присутня ще одна малопомітна деталь, яка викликає чимало запитань до представників так званої УПЦ. Зокрема, у публікації зазначається, що «У росії Церква зібрала, закупила та передала понад 3330 тонн гуманітарної допомоги біженцям та постраждалим мирним жителям, з них понад 2230 тонн направлено до Донецької, Луганської, Горлівської, Сєвєродонецької, Харківської, Херсонської, Новокахівської, Запорізької, Бердянської єпархії». З цього переліку найбільшдивною є згадка про надання допомоги Запорізькій єпархії. Адже як відомо ця єпархія так само нібито належить до складу УПЦ. Хоча у тому ж довіднику, на відмінно від Черновецької, про Запорізьку єпархію не вказано на території якої країни вона знаходиться.

    Такі вказівки, на відмінно від нещодавнього скандалу з фото єпископів УПЦ в календарі московського патріархату, потребують офіційного спростування від представників УПЦ. Водночас виникає ще одне питання: звідки в москві інформація про допомогу яку надає та ж УПЦ? І чи не надає остання і досі звіти про свою діяльність у білокам’янну?

    Проте такі помилки-вказівки лише вкотре вказують на залежність і підпорядкування як так званої УПЦ, так і кожної її єпархії до московської патріархії. Це чергове підтвердження тому, що церковній москві начхати на так звану «самостійність і незалежність» своєї філії в Україні. Також це вказує на те, що рпц не сприймає і не визнає так званого Собору УПЦ, що відбувся у Феофанії у травні 2022 року, на якому нібито було прийнято рішення про повне відокремлення УПЦ від московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне