Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Єпископ Михаїл Команський: Мою роботу буде видно тільки років через 20-30 років

    Сьогодні, 11 січня, виповнюється рівно 5 років з дня призначення Синодом Вселенського Патріархату єпископа Михаїла Екзархом в Україну.

    Екзарх Вселенського патріарха в Україні в інтерв’ю Духовному Фронту України поділився своїми думками про служіння, заборону священників УПЦ МП через співслужіння з ним Літургії, завдання Екзархату та інші важливі теми.

    Щодо Томосу, то єпископ Михаїл сказав: “Мати-Церква дала готовий інструмент для вирішення… Томос включено, про дарування автокефалії православним в Україні. Він і інклюзивний. В нього включені абсолютно всі конфесії.  Як ПЦУ, так і УПЦ. Просто УПЦ ще того не визнало

    Торкнувся єрарх і теми церковних облачень: “Мені подобається простота. До церкви, до релігійного життя. Якось часом, бракує якоїсь теплоти, щирості і можливо, безпосередності.”

    Дивіться повне інтерв’ю, щоб дізнатися більше про думки єпископа Михаїла Команського про майбутнє української церкви, його служіння та інші важливі теми.

    Довідково

    Єпископ Михаїл Аніщенко народився 1976 року у м. Хабаровськ (РРФСР) у родині військовослужбовця, після повернення на батьківщину сім’я замешкала у Луцьку.
    У 1994 році вступив до Волинської духовної семінарії УПЦ, яку успішно закінчив у 1998 році.

    Протягом дев’яти років був кліриком собору Всіх Святих землі Волинської міста Луцька. Дистанційно навчався у ПСТГУ. Володіє українською, російською, грецькою, турецькою, англійською та французькою мовами.

    Був викладачем та секретарем вченої ради Волинської духовної семінарії. У 2007 році з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України вступив на навчання до Афінського національного університету імені Каподистрії, який закінчив у 2012 році. Кілька років студіював теологію та церковне право в Інституті вищих богословських студій при Православному центрі Вселенського Патріархату в Шамбезі, Університеті Женеви та Фрибурзькому університеті (Швейцарія).

    З 2011 по 2019 був настоятелем храму преподобного Аліпія Стовпника в Анталії (Туреччина). У 2013 році Всесвятішим Вселенським Патріархом Варфоломієм був возведений у сан архімандрита.

    11 січня 2019 р. рішенням Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату призначений очільником Ставропігії Вселенського Патріархату та Екзархом Вселенського Патріарха у м. Києві.

    2 лютого 2019 року в Андріївській церкві відбулося поставлення архімандрита Михаїла на Екзарха Вселенського Патріархату в Києві, яке очолив митрополит Галльський Еммануїл Адамакіс у співслужінні ігумена афонського монастиря Ксенофонт архімандрита Алексія та інших представників Святої Гори.

    6 жовтня 2020 року, в перший день роботи Священного Синоду Константинопольської церкви на Фанарі, ієрархи одноголосно вирішили вибрати архімандрита і екзарха в Києві єпископом Команського.  8 листопада 2020 року відбулася єпископська хіротонія архімандрита Михайла (Аніщенко).  Хіротонію очолив константинопольський патріарх Варфоломій.

    У січні 2023 року єпископ Команський, у співпраці з ініціативною групою, очолив процес видання богослужбового Євангелія у форматі апракос (лекціонарій)  українською мовою.

    Найсвіжіше

    Популярне