Четвер, 23 Травня, 2024
Бiльше

    Представники УПЦ (МП) самі ізолювались від українського суспільства, – Глава УГКЦ

    Українська Православна Церква (в єдності з МП) сама ізолювала себе від суспільства. Таку думку висловив предстоятель УГКЦ архієпископ Святослав.

    У інтерв’ю італійському виданню «Il Foglio», переклад якого опубліковано на сайті УГКЦ, він наголосив, що українське суспільство рішуче відкидає будь-яку форму звʼязку не тільки де-юре, а й де-факто, з росією і «русскім міром».

    «Що стосується Православної Церкви в єдності з Московським Патріархатом, то мушу зазначити, що ця Церква відчуває великий дискомфорт в українському суспільстві. Будь-яку форму звʼязку не тільки де-юре, а й де-факто, з росією і «русскім міром» рішуче відкидає українське суспільство. Тому певні заходи української влади щодо Православної Церкви Московського Патріархату відображають запит українського громадянського суспільства. А проте Українська держава в умовах війни відчуває нагальний обовʼязок гарантувати свою національну безпеку на різних фронтах, зокрема й на релігійному. І коли Патріарх Московський виправдовує і закликає російський народ до війни проти України, українська влада вважає за необхідне переглянути діяльність Православної Церкви, повʼязаної з цим Патріархом, у нашій країні», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

    Водночас, за його словами, представники Церков і релігійних організацій дуже уважно стежать за українським законодавством, що стосується відносин із релігійним світом. Він наголошує, що «будь-яка спроба заборонити будь-яку релігійну конфесію в Україні, допоки це не стосується загрози для національної безпеки та спільного блага, викликає в нас тривогу».

    Глава УГКЦ зазначає, що УПЦ МП сама ізолювалася від суспільства.

    «Проте є й інша проблема — Українська Православна Церква Московського патріархату сама ізолювала себе від суспільства. Наприклад, цього року Україна вперше святкує Різдво 25 грудня, а не 7 січня, як це досі відбувається в росії. Це рішення поділяють цивільна влада та церковні спільноти, за винятком Православної Церкви Московського Патріархату», — зазначив Блаженніший Святослав.

    Найсвіжіше

    Популярне