Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Христос об’єднує всіх православних, українців, греків, румунів

    Вселенський патріарх Варфоломій очолив Різдвяну Божественну Літургію 7 січня за юліанським календарем, яка відбулася на підвор’ї святого Андрія в Галаті. Це місце є центром для словянської громади Константинополя.

    Звертаючись до вірян, патріарх Варфоломій передав любов Матері-Церкви до своїх духовних чад, сердечно побажавши Різдва Христового, особливо молодшим членам пастви, повідомляє orthodoxtimes.com

    Висловлюючи свою близькість до спільноти, яка святкує Різдво за юліанським календарем, патріарх наголосив на єдності православних віруючих у Христі. Він наголосив на об’єднавчому характері Різдва, об’єднавши різні національності – українців, греків, грузинів, гагаузів, румунів, турків — усіх, що зібралися навколо Христа Спасителя. Він наголосив на гармонії, яка панує між ними на цій священній події, виходячи за межі конфліктів і розбіжностей.

    Вселенський патріарх запросив отця Захарію, духовника Свято-Предтечського монастиря у Великій Британії, виступити з промовою про духовність, визнаючи відданий зв’язок монастиря зі Вселенським Патріархатом. Проповідник Панаретос звернувся до патріарха, підкресливши Подвір’я св. Андрія як святиню для нужденних, іммігрантів, біженців і стражденних, які знаходять притулок у спільній мові та вірі в Христа. Він просив благословення патріарха для прихожан.

    Божественну літургію церковнослов’янською мовою звершили протосинкел Яків і патріарший диякон Епіфаній, піснеспіви співав жіночий хор парафії. Митрополит Бурса Йоаким, архімандрит Петрос, ієромонах Миколай із сусіднього підвор’я святого Пантелеймона Афонського в Галаті, разом з іншими отцями-служителями та високопоставленими особами, такими як Генеральний консул Молдови в Константинополі пан Сергій Гурдуза та багато віруючих були присутні на службі Божій.

    Найсвіжіше

    Популярне