Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського патріарха: Різдво – це свято єднання та милості Божої

    7 січня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію з нагоди свята Різдва Господа Нашого Ісуса Христа за юліанським календарем.

    Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками. Також окремо помолились за українське військо і справедливий мир в Україні, повідомляє Ставропігія Вселенського патріархату в Україні.

    Цього дня єпископ Команський Михаїл звернувся зі словом проповіді до вірних. У ній архієрей наголосив, що Різдво Христове – це свято єднання та любові.

    Владика Михаїл зазначив, що Різдво Христове – це не просто день народження, а подія світового значення, яка повинна нас єднати, надихати та скеровувати до виправлення свого життя.

    Єпископ закликав не сперечатись через календар та радіти народженню Спасителя разом. Він нагадав, що Христос прийшов об’єднати всіх у єдину велику сім’ю.

    Також владика підкреслив, що ми покликані нести радість та благу звістку Різдва всім навколо через добрі вчинки та приклад побожного життя.

    Очільник Ставропігії Вселенського Патріархату в Києві підкреслив, що Різдво – це не просто день народження, а подія світового значення.

    “Різдво Христове, ми віруючі християни, в яких живе Христос, які причащаємося, сповідаємося, в яких живе дух Божий, покликані принести це Різдво і іншим людям. Яким же чином? Не тільки колядками, не тільки відвіданими, не тільки вітаннями, а перше над усе добрими справами, добрим словом. Підтримуючи один одного, підтримуючи близьких, рідних, підтримуючи тих людей, які потребують допомоги, яких ми зустрічаємо в нашому житті. Саме таким чином ми покликані принести дарунок Христу і принести Христа іншим людям”, – пояснив єпископ Команський.

    Єпископ Михаїл також зазначив, що всі віруючі – це своєрідні апостоли, послані в цей світ своїм життям, своєю вірою свідчити іншим людям, що прийшов Спаситель.

    “Отже пам’ятаймо, ми з вами покликані бути милостивими апостолами посланими в цей світ Господом, для того щоби ця радісна звістка була принесена в якомога більше сердець. Щоби якомога більше людей відчули цю теплоту, любов Божу, Його піклування про нас і ми стаємо носіями Христа для людей. Стаємо тим знаряддям через яке Господь звіщає цю радісну звістку, яку колись звістили ангели пастухам”, – підкреслив владика Михаїл.

    Екзарх Вселенського Патріарха закликав віруючих радіти Різдву Христовому, адже “народився Христос, прийшов Спаситель, щоб викупити нас від гріха, прокляття і смерті. Прийшов Христос для того, щоб всіх нас об’єднати в єдину велику сім’ю. І головне не сварімося ні через які календарі, святкуймо Різдво Христове.”
    Повний текст проповіді

    Повний текст проповіді

    Дорогі друзі зі святом. Сьогодні ми з вами святкуємо Різдво Христове. Вчора по новому календарю ми вже святкували Богоявлення, Хрещення Господнє, а сьогодні ще велика частина наших співвітчизників, українців святкує Різдво по старому стилю.

    Знову ми з вами читаємо Євангеліє про те, як відбулося Різдво Христове. Ми пам’ятаємо оповідь Євангельську, що коли народився Спаситель, про це звістили ангели, прийшли вклонитися Йому пастухи, але більше того, не тільки ці прості пастушки прийшли вклонитися Йому. Збурився весь Єрусалим. Чого ж? Чого ж усі так переполошилися? Напевне, від розуміння того, що в разі сповнення цього пророцтва життя тих людей зміниться.

    Ми з вами спостерігаємо два типи поклоніння. Одне лукаве й підступне, налаштоване убити новонародженого Ісуса Христа. Маю на увазі Ірода.

    І друге, поклоніння волхвів – щире та відповідальне.

    Уявімо людей які подолали величезну відстань, коли не було ще засобів швидкого пересування, не було автомобілів, не було літаків і ці люди прийшли лише з однією метою – вклонитися Христу, принести Йому дарунки. Це були коштовні дарунки, отже вони відповідно підпадали під небезпеку подорожуючи з цими дарунками. Вклонитися Йому і піти назад.

    Ну яка людина просто так буде робити якусь величезну, небезпечну подорож, ще й нести коштовні дарунки тільки для того, щоб вклонитися, якби це була така пересічна подія?

    Але Господом їм було відкрито, що народилось не просто немовлятко, що народився Цар-Спаситель світу, Син Божий і ось заради цього, вони здійснили цю мандрівку, для того, щоб вклонитися Йому, засвідчити свою повагу.

    Це дуже великий урок і для нас з вами. Чому? Ми з вами сьогодні чули в тропарі свята, що заради нас народилось Немовлятко, Передвічний Бог. Господу не треба було народжуватись, це народження було потрібне не Йому, це народження було потрібне нам, для того щоби здійснився задум Божий по спасінні людства. Саме для цього Христос і народився. Для нас, для кожного із нас. І звісно ми вже неодноразово чули, що як правило на день народження, людині завжди щось дарують. Отже і ми покликані щось подарувати Христу, не тому що Він чекає від нас подарунків, а тому що ми віримо у Його спасительне Боговтілення.

    Сьогодні ми з вами покликані святкуючи особливо це свято, згадати, що Різдво Христове – це свято єднання, свято радості, свято милості Божої, свято Одкровення найбільшої таємниці, Боговтілення, яку навіть Ангели не можуть збагнути. І всі ми приходимо сьогодні до Спасителя, щоби вклонитися Йому як ті пастухи, вклонитися Йому як ті маги зі Сходу, які прийшли, для того щоби віддати Йому належну шану і подарувати найбільше, наше з вами серце.

    Ось чому недолуго виглядають наразі суперечки за яким календарем святкувати, коли йти до Церкви, чи сьогодні, чи 25 грудня. Святкуємо Різдво. Це головне. Різдво повинно нас єднати. Хтось святкує за новим календарем, хтось за старим, але ж ми святкуємо не день народження, ми святкуємо подію світового значення, космогонічного значення і отже вона повинна нас єднати, повинна нас надихати і скеровувати до виправлення свого життя. Адже святкуємо ми не просто тому що це добра традиція: сходити до друзів, до рідних, поспівати колядки, це обов’язково треба – Але головний зміст свята не в цьому. Ми покликані бути, як ті волхви, які прийшли зі Сходу для того, щоби лише вклонитися. Ми покликані пам’ятати, що з Різдвом Христовим ми повинні стати кращими.

    Що Різдво Христове, ми віруючі християни, в яких живе Христос, які причащаємося, сповідаємося, в яких живе дух Божий, покликані принести це Різдво і іншим людям. Яким же чином? Не тільки колядками, не тільки відвіданими, не тільки вітаннями, а перше із добрими справами, добрим словом. Підтримуючи один одного, підтримуючи близьких, рідних, підтримуючи тих людей, які потребують допомоги, яких ми зустрічаємо в нашому житті. Саме таким чином ми покликані принести дарунок Христу і принести Христа іншим людям.

    Адже всі ми з вами своєрідні апостоли, які послані в цей світ своїм життям, своєю вірою свідчити іншим людям, що прийшов Спаситель. Прийшов не просто так, щоби всі ходили і кланялися Йому, прийшов для того щоб спасти нас.

    Отже ми покликані святкуючи, приносити це свято і благу звістку всім іншим людям. А як це можна зробити краще, ніж показувати приклад своїм життям? Напевно неможливо зробити краще. Адже людина може багато і красиво говорити, розумно говорити і добре говорити, але якщо життя не відповідає тому, що вона проповідує, ну тоді слова її видадуться сумнівними. І навпаки, якщо людина живе чеснотно, згідно своєї віри, то просто своїм життям, навіть не говорячи нічого, вона буде слугувати прикладом присутності Христа, новонародженого в її житті.

    Отже пам’ятаймо, ми з вами покликані бути милостивими апостолами посланими в цей світ Господом, для того щоби ця радісна звістка була принесена в якомога більше сердець. Щоби якомога більше людей відчули цю теплоту, любов Божу його піклування про нас і ми стаємо носіями Христа для людей. Стаємо тим знаряддям через яке Господь звіщає цю радісну звістку, яку колись звістили ангели пастухам.

    Радіймо сьогодні, радіймо християнською, тихою, мирною радістю, від того що народився Христос, від того що прийшов що Спаситель щоби викупити нас від гріха, прокляття і смерті. Прийшов Христос для того, щоб всіх нас об’єднати в єдину велику сім’ю. І головне не сварімося ні через які календарі, святкуймо Різдво Христове. Христос народився!

    Найсвіжіше

    Популярне