Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Суперечки про те, коли святкувати Різдво, є шкідливими і дезорієнтують, – консул Греції в Херсоні

    Наближається Різдво Христове, і знову розпочнуться дискусії про те, коли краще святкувати це велике свято — 25 грудня чи 7 січня. З цього року Українська Церква перейшла на новий юліанський календар, тож інституційно ця дискусія закінчилася. І це логічний розвиток подій. Однак багато людей звикли святкувати за так званим «старим календарем» і вважають, що зміна дати якимось чином порушує їхні звички і вони проти цього заперечують. У Греції ці дебати відбувалися набагато раніше, і також знадобилися роки, щоб люди заспокоїлися.

    Календарне питання прокоментував для Духовного фронту України Пантеліс Бумбурас – почесний консул Грецької Республіки в м. Херсон з консульським округом території Автономної Республіки Крим та Херсонської області, засновник будівельної компанії «Гефест».

    «На мою думку, Україні не варто вступати в цю дискусію, оскільки обов’язок віруючих святкувати 25 грудня, в той час як вони можуть цього не хотіти, слугує ще одним аргументом для прихильників „русского міра“. Представники Російської Церкви та російських ідей в Україні грають на почуттях віруючих. Мовляв, „вас змушують святкувати в іншу дату, порушують ваші права і несуть вам щось чуже“. Ті з нас, хто хоч трохи займався церковними справами, знають, що це не так, і святкування за новим юліанським календарем є частиною української церковної традиції», — заявив консул.

    Бумбурас зазначив, що розділення на календарному питанні штучно використовується представниками «русского міра» в Україні для того, щоб загострити ситуацію в українському суспільстві та посіяти розбрат.

    «Питання дат не є принциповим для України, і немає жодних підстав для церковного чи політичного керівництва наполягати на ньому. Навпаки, воно відволікає громадську думку від основної проблеми: російського впливу через Церкву. Політичному керівництву України слід вжити більш суттєвих заходів для обмеження російського впливу через Церкву і не потрапляти в пастки, розставлені представниками „русского мира“ в Україні. Однією з таких пасток є поділ навколо святкування церковних свят», — підсумував почесний консул Грецької Республіки в м. Херсон.

    Найсвіжіше

    Популярне