Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Якщо УПЦ (МП) хоче відновити єдність із Вселенським патріархатом, то це розкол? Де логіка?, – отець Олександр Колб

    Український священник із Волині, який долучився до ПЦУ, отець Олександр Колб, надав важливе інтерв’ю, в якому висловив свою позицію стосовно євхаристичного спілкування і порозуміння між різними православними церквами. Він не розуміє позиції УПЦ (МП), яка говорить, що Євхаристійна єдність із Вселенським патріархом – це розкол.

    В інтерв’ю Духовному Фронту України отець Олександр сказав: “Проаналізуємо наступне: всі знають і ніхто не заперечить, що Українська Православна Церква (МП, – прим. ред.) перебуває в євхаристійному спілкуванні з російською православною церквою, я вже не кажу про канонічне підпорядкування. І це має сприйматись як правильне канонічне явище. А якщо УПЦ хоче відновити євхаристичне спілкування з Вселенським Патріархом то це розкол! От хто мені пояснить де тут розум, де тут суть, де істина?”

    Він також іронічно висміяв позицію УПЦ (МП): “З тим, хто благословляє війну, посилає своїх капеланів, освячує зброю, мотивує загарбників виправдовуючи їх Святим Писанням, то з тим (з РПЦ) потрібно бути в євхаристійному спілкуванні. А з тим, хто справді хоче для українського православ’я порозуміння (з Вселенським Патріархатом), з тим – не можна відновлювати євхаристичні спілкування!”

    Отець Олександр закликав до відновлення євхаристичного спілкування з Константинопольською Церквою і іншими помісними церквами, з якими воно було розірване, такими як Александрійська, Кіпрська і Грецька церкви. Він вважає, що це буде сприяти руху в правильному напрямку та сприятиме процесу порозуміння між православними церквами.

    “…поки цього відновлення немає, то про якісь більші кроки говорити складно”, – зазначив він.

    Найсвіжіше

    Популярне