Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Посол Росії у Ватикані – розвідник, якого попросили покинути штаб-квартиру НАТО

    Російські шпигуни проникають у Ватикан. Росія направила дипломата на посаду посла при Святому Престолі, якого НАТО депортувало чотирнадцять років тому як російського розвідника. Експерти кажуть, що це свідчить про важливість Святого Престолу для Росії, тому вони закликають Захід не недооцінювати здебільшого приватний вплив Ватикану на світову політику.

    Ватикан як духовний центр має вплив у всьому світі, а його дипломатія часто працює в закулісному режимі. Росія може намагатися використовувати католицьку церкву для впливу на країни Південної Америки та Африки, де більше католиків, ніж в Європі, повідомляє lrt.lt

    І хоча існує неписане правило, згідно з яким вислані з НАТО дипломати не допускаються до жодного члена альянсу, у 2015 році Солтановськіс був призначений постійним представником Росії в Європейській раді в Страсбурзі.

    «Його добре знали в НАТО та інших країнах, важко було б не знати специфіки його кар’єри», – каже Л.Лінкявічюс, посол Литви в НАТО в 2005-2011 роках.

    Департамент безпеки Литви каже, що не має інформації про Солтановськіса, але підкреслює, що за останні кілька років Європа викрила понад 400 офіцерів російської розвідки, які працюють під дипломатичним прикриттям.

    «Дуже ймовірно, що Росія намагається відновити втрачені розвідувальні посади в дипломатичних представництвах і повторно делегує на них своїх посадовців», – кажуть експерти.

    «Святий престол є центром влади, вони мають вплив у всьому світі. Не варто вважати, що Ватикан проводить лише меси та говорить про духовні справи і не має впливу на дипломатичні процеси», – запевняє Л. Лінкявічюс.

    Експерти кажуть, що ватиканська дипломатія, перш за все, працює тихо.

    «У багатьох міжнародних переговорах Святий Престол був спостерігачем, учасником, діючи більше за лаштунками», — зауважує професор Вільнюського університету д-р. Паулюс Субачюс.

    Бажання Росії може полягати в тому, щоб через католицьку церкву спробувати вплинути на Південну Америку та Африку, де католиків уже більше, ніж у Європі.

    Найсвіжіше

    Популярне