Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Онуфрій співслужив представникам Церкви із суперечливим канонічним статусом

    17 серпня митрополит Онуфрій очолив Літургію на честь 9-тої річниці своєї інтронізації у храмі Преподобного Агапіта Печерського в Нижній Лаврі. Окрім сомну архієреїв УПЦ (МП) йому співслужила делегація Православної Церкви Америки, структури чий канонічний є неоднозначним.

    Справа у тому, що до 1970 вона була митрополією РПЦ. Проте московський патріарх Алексій I надав їй “Томос про автокефалію” і оголосив незалежною . З тих пір автокефалію ПЦА визнали лише 5 помісних Церков. Усі вони на той момент знаходились у країнах так званого “соцтабору” й були залежні від волі СРСР. Це Грузинська, Болгарська, Польська та Чехословацька Церкви, а також сам Московський патріархат. Усі інші продовжують вважати Церкву в Америці складовою РПЦ.

    Причиною цього є сумнівність права надання автокефалії кимось окрім Вселенського патріархату, а також наявність власних структур у США та Канаді. До того ж Північна Америка не була канонічною територією РПЦ, а тому вона не могла відділити від себе те, що до її складу канонічно не належало.

    Відсутність визнання та російське коріння зробили ПЦА союзником Московського патріархату. Так, в 2019 вони офіційно відмовились встановлювати контакти з ПЦУ, визнавши, що про такий крок їх ніхто не просив, адже вважають закордонною єпархією РПЦ.

    У святкуваннях Онуфрія взяли участь керуючий справами ПЦА протоієрей Олександр Рентель та настоятель собору на честь ікони Пресвятої Богородиці «Віднайдення загиблих» у Лос-Анджелесі протоієрей Назарій Полатайко. Вони зачитали послання предстоятеля ПЦА митрополита Тихона (Молларда).

    Нагадаємо, Онуфрій підвищив у сані 5 ієрархів УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне