П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Дві святині Києва внесуть до переліку світової спадщини в небезпеці ЮНЕСКО

    Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) рекомендувала додати до переліку об’єктів світової спадщини в небезпеці 2 об’єкти в Україні – через загрози їхньому збереженню.

    Про це повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі 7 серпня на брифінгу в Ukraine Crisis Media Center, повідомляє “Еспресо”.

    “ЮНЕСКО нещодавно рекомендувала додати до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці ще 2 об’єкти в Україні, з огляду на загрозу їхньому збереженню. Це собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра – у Києві, а також ансамбль історичного центру Львова”, – розповіла К’яра Децці Бардескі.

    Вона додала, що остаточне рішення стосовно цих об’єктів комітет Світової спадщини ЮНЕСКО ухвалить на прийдешній зустрічі цього вересня.

    Голова Бюро ЮНЕСКО в Україні також розповіла про роботу місії з оцінки пошкоджень в Одесі внаслідок обстрілів 23 липня. За її словами, вплив обстрілів на історичний центр Одеси є більшим, ніж очікували експерти. Всеохопний звіт про завдану шкоду місія ЮНЕСКО підготує у грудні – до зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції. Він міститиме докладну інформацію про роботу місії. У ньому опишуть виявлені знахідки, оцінку завданої шкоди, поради експертів тощо. Відтак цей звіт може бути використаний як доказ у міжнародних судах.

    Нагадаємо, Звіт ЮНЕСКО про російські удари по Одесі можуть використати у міжнародних судах.

    Найсвіжіше

    Популярне