Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    На Київщині УПЦ (МП) незаконно реконструює давню дерев’яну церкву: пам’ятка нікому не належить

    На Київщині селищна рада Синяви візьме на баланс пам’ятку архітектури національного значення Свято-Миколаївську церкву, яку незаконно реконструює УПЦ (що в єдності з МП).

    Про це повідомляє Суспільне.

    Як зазначає Київська ОВА, одна з найстаріших дерев’яних церков області не перебуває ні в кого на балансі, облікова документація відсутня, а речові права ні за ким не оформлені.

    “Обговоривши стан охорони пам’ятки, вирішили також інвентаризувати землі під будівлею храму для подальшого набуття селищною радою речових прав на земельну ділянку”, — йдеться в повідомленні.

    Також до Мінкульту спрямують звернення, аби отримати експертний висновок про поточний стан пам’ятки архітектури та способи її відновлення.

    В обласній адміністрації нагадали, що у 2018 році члени місцевої релігійної громади УПЦ МП без погоджень із КОВА та Мінкультом розпочали реконструкцію церкви, на яку в них немає будь-яких документів. Тоді роботи були зупинені, проти відновились у 2023 році.

    “Проведені роботи на пам’ятці спотворили зовнішній архітектурний вигляд та призводять до руйнації матеріалу, з якого побудований храм”, — пояснюють у прес-службі.

    Найсвіжіше

    Популярне