Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    40 жертв. В Уганді ісламісти напали на школу

    В Уганді бойовики, пов’язані з угрупуванням «Ісламська держава», здійснили напад на середню школу. Попередньо, загинули щонайиенше 40 людей. Ще з десять людей перебувають у критичному стані.

    Про це інформує BBC.

    За інформацією поліції, на школу в місті Мпондве 16 червня напало угрупування «Об’єднані демократичні сили» (ADF), яке діє на кордоні Уганди та Демократичної Республіки Конго (ДРК).

    Під час нападу було спалено гуртожиток школи та пограбовано продуктовий магазин. Вважається, що бойовики також підірвали бомби в регіоні. Кількість загиблих може сягати 40 людей.

    У поліції припускають, що десятки людей були викрадені. Кілька студентів досі вважаються зниклими безвісти.

    Речник Міністерства оборони Уганди повідомив, що наразі військові переслідують бойовиків, які втекли до національного парку «Вірунга» в ДРК. Це найбільший національний парк Африки, де мешкають рідкісні види тварин, зокрема гірські горили. Бойовики давно використовують його як схованку.

    BBC зазначає, що напад на школу, розташовану менш ніж за два кілометри від кордону Уганди з ДРК, є першим за багато років.

    У червні 1998 року під час нападу ADF у гуртожитках згоріли 80 студентів. Тоді також викрали понад 100 людей.

    «Об’єднані демократичні сили» сформувались у 1990-х роках унаслідок злиття кількох мусульманських повстанських угруповань, які виступали проти угандійського президента Йовері Мусевені.

    Вони стверджували, що уряд переслідує мусульман. Лідером угрупування став Джаміль Мукулу — колишній католик, який прийняв іслам.

    Після поразки від угандійської армії в 2001 році бойовики виступили до провінції Північне Ківу в ДРК. У 2015 Мукулу заарештували в Танзанії. Він перебуває у в’язниці в Уганді.

    Після ув’язнення свого лідера ADF радикалізувалися. Угрупування підтримувало зв’язки з «Ісламською державою».

    Найсвіжіше

    Популярне