П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Євстратій: Європейські Церкви вітають членство України та обговорюють майбутню співпрацю

    Учора, під час панельної дискусії, присвяченої Україні, представники Європейських Церков вітали вступ ПЦУ до Конференції Європейських Церков (КЄЦ). Виступаючи перед аудиторією, митрополит Євстратій виклав свої думки щодо поточної ситуації та майбутнього країни.

    Митрополит Євстратій відзначив, що це був довгий шлях до членства України в КЄЦ, який тривав понад 15 років. Він наголосив на тому, що Україна є справжньою європейською країною, яка прагне бути частиною спільноти вільних народів Європи. В своєму виступі він зазначив, що Україна платить велику ціну за свою ідентичність та свободу, зокрема, проливаючи кров захисників та стикається з агресією окупантів.

    Митрополит Євстратій засудив неоімперську ідеологію “русского міра”, яка виправдовує агресію, а також релігійних лідерів, які підтримують цю агресію. Він відзначив, що події в Україні є попереджуючим сигналом, який свідчить про забуті уроки двох світових воєн. Виступаючий висловив надію, що КЄЦ зможе сприяти вивченню цих уроків та працювати для досягнення справедливого миру в Україні.

    «Ви краще за мене знаєте, що Московський патріархат вийшов з Конференції Європейських Церков, ніби голосно хлопнувши на прощання дверима. На мою думку зараз це можна розцінити як один з тих попереджуючих сигналів, які вчасно не були розпізнані. Коли хтось хоче лише говорити і не хоче слухати, тим більше не хоче почути – це погана ознака», – пояснив митрополит Євстратій.

    Єрарх також розповів, що Україна має багатий досвід внутрішньої та зовнішньої співпраці. Він висловив подяку Конференції Європейських Церков за підтримку, молитви та допомогу, яку Україна отримала від інших церков і організацій. Виступаючий виразив надію на плідну співпрацю з КЄЦ для подальшої підтримки та допомоги в співпраці як матеріального, так і духовного стану України.

    «Я маю мрію. В перший день роботи Асамблеї я ясно відчув це. Я маю мрію: щоб одна з наступних Асамблей КЄЦ відбулася в мирній Україні», – підсумував митрополит Євстратій

    Найсвіжіше

    Популярне