П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Війна в Україні, роль молоді – теми асамблеї Конференції Європейських Церков

    Чергову генеральну асамблею організації, що об’єднує 113 членів, приймають Лютеранська Церква Естонії та Православна Церква в Естонії.

    «З Божим благословенням формувати майбутнє», – такою є тема XVI Загальної асамблеї Конференції Європейських Церков, яка від 14 до 20 червня відбувається у Таллінні, столиці Естонії. Ця організація була створена 1959 року й сьогодні об’єднує 113 членів, якими є православні, протестантські, англіканські та старокатолицькі Церкви. Загальна асамблея проводиться кожні п’ять років, повідомляє Vatican News.

    Завданнями зустрічі в Таллінні є окреслити пріоритети екуменічної діяльності на континенті та обрати нову керівну раду, що буде втілювати в життя напрацьовані напрямні. Делегати, що цього разу будуть гостями Лютеранської Церкви Естонії та Православної Церкви в Естонії, покликані обговорити чимало аспектів, які змінили світ після попередньої асамблеї, що 2018 року відбувалася в сербському Новому Саді. Йдеться про зміни, які поставили нові запитання перед самою ж місією КЄЦ, зокрема багато часу буде присвячено зусиллям християн, пов’язаним із війною в Україні.

    Варто зазначити, що КЄЦ від перших годин російського широкомасштабного вторгнення в Україну чітко засудила війну. Зусилля задля будування миру становлять центральний елемент в історії організації. Війні в Україні будуть присвячені дві сесії, під час яких обговорюватиметься не тільки матеріальна і духовна підтримка постраждалих, але й роль християн у приготуванні миру. Виступатимуть представники різних Церков з України, Польщі, Німеччини та Литви.

    Також значну увагу делегати присвятять питанням захисту довкілля й темі соціальної нерівності. Окрема сесія в рамках асамблеї присвячене молоді, щоби замислитися над тим, що потрібно зробити задля дедалі активнішої її присутності в житті громад, залучаючи юнаків і дівчат у визначення майбутнього Європи.

    Серед доповідачів асамблеї числяться Константинопольський патріарх Вартоломей І з доповіддю про майбутнє екуменічного шляху в Європі, та преподобний Роуен Вільямс, Кентерберійський архиєпископ і Голова Англіканської співдружності у 2002-2012 роках, що зупиниться на богословському внескові християн у сучасне європейське суспільство.

    Найсвіжіше

    Популярне