П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Україна просить Нідерланди повернути «скіфське золото» без сплати музею за зберігання колекції

    Україна обговорює з Нідерландами безоплатне повернення «скіфського золота». Наразі Україна повинна заплатити музею Амстердама за зберігання колекції впродовж майже 10 років.

    Про це міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів в етері телемаратону.

    «Є певна сума, яку ми маємо заплатити за утримання цієї колекції у нідерландському музеї. Мін’юст веде переговори, щоб ми якнайшвидше безоплатно повернули цю колекцію назад до України. Тримаємо зв’язок із нашими колегами», — пояснив Ткаченко.

    Що передувало?

    «Скіфське золото» — це колекція із 565 музейних експонатів, яку привезли на виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі» до Амстердама з чотирьох музеїв Криму ще до окупації півострова росією.

    У червні 2023 року, після майже 10 років судового розгляду, Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив чинним рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

    Суд, зокрема, зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України колекцію «скіфського золота» з кримських музеїв. Експонати привезли до Амстердама ще до окупації півострова росією.

    Найсвіжіше

    Популярне