Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Правоохорнці розслідують захоплення УПЦ (МП) земель у Почаєві – ЗМІ

    У Почаєві монахи Свято-Успенської лаври незаконно облаштували ставок на земельній ділянці, яка призначена для городу. Водойму вирили кілька років тому поруч з монастирським садом. Через те, що це зробили без дозволу і відповідних документів, правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

    Справу розслідує поліція Тернопільщини за матеріалами слідчих обласного управління СБУ. З власних джерел ZAXID.NET стало відомо, що йдеться про земельну ділянку, яка перебуває у приватній власності і призначена для ведення особистого селянського господарства. Вона розташована між вулицями Садова та Кременецька у Почаєві поруч з садом, яким опікується Почаївська лавра. Факт нецільового використання земельної ділянки представники СБУ виявили під час заходів із забезпечення безпеки, які проводилися на території Почаївської громади.

    За даними кримінального провадження, внесеного в ЄРДР за ч. 1 ст. 254 КК України, а саме виведення земель з сільськогосподарського обороту, штучну водойму представники Почаївської Свято-Успенської лаври облаштували на земельній ділянці з кадастровим номером 6123410500:02:001:2284. Площа землі – 0,3224 га.

    Працівники СБУ зібрали усі необхідні факти і докази правопорушення, а пізніше передали їх в поліцію Тернопільщини для відкриття кримінального провадження. Правоохоронці порушили справу за ч. 1 ст. 254 КК України (виведення земель з сільськогосподарського обороту). Санкція статті передбачає штраф до 51 тис. гривень або обмеженням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади.

    Додамо, що відповідного до законодавства для того, щоб змінити призначення землі, власник ділянки повинен звернутися з відповідною заявою до місцевої влади. Зміни мають бути проголосовані на сесії ради депутатів.

    В 2018 році поруч з цією ділянкою монахи вирубали молодий монастирський сад, який самі ж і посадили раніше. Це неабияк обурило місцевих жителів. Пізніше поруч з’явився ставок. Наразі монахи Почаївської лаври активно зариблюють водойму, продають живу рибу, а в готелі та столовій при лаврі в піст готують рибні страви.

    З власних джерел також ZAXID.NET дізнався, що окрім цього правопорушення, правоохоронці задокументували близько десяти інших випадків нецільового використання, або самовільного захоплення представниками УПЦ (МП) земель в Почаєві та його околицях. По цих ділянках правоохоронці проводять експертні дослідження, щоб довести, або спростувати факт неправомірного використання керівництвом Почаївської лаври державної і комунальної власності. Якщо слідство підтвердить усі підозри, то наміснику Почаївської лаври Митрополиту Володимиру може загрожувати позбавлення волі строком на чотири роки. Наразі триває розслідування.

    Найсвіжіше

    Популярне