Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа поводиться з росіянами так, ніби є винуватим за великий розкол 1054 року, – Филипович

    Папа Римський не буде думати й чинити так, як ми того очікуємо. У нього є своє бачення, свій світогляд. Він буде чинити так, як його навчила його Католицька Церква. Досвід у нього специфічний, дуже далекий від європейських складних конфігурацій, які тут розгортаються.

    Про це в ефірі Громадського радіо заявила докторка філософських наук Людмила Филипович, коментуючи мирні ініціативи папи Римського.

    “Мені здається, у папи Римського є відчуття ніби вселенської вини за розділення Християнської Церкви, яке відбулося в 1054 році. І він, знаєте, з позиції Церкви, яка сьогодні нараховує 1 мільярд 200 млн, дивиться на цю меншину в Росії (думаю, там не більше 80 млн), і хоче їх приголубить. Він хоче їм дати надію, показати: «Дивіться, ми, 1 мільярд 200 млн, між собою живемо мирно, давайте живіть так само як і ми живемо. Ми всі браття, ми всі сестри»”, – сказала релігієзнавець.

    За її словами, християнство у Росії дещо відмінне, ніж в інших державах.

    “Вони хочуть людей повернути на ті наративи, які працюють в голові будь-якого нормального християнина. Але хіба православні християни Росії — це нормальні християни? Якщо вони освячують зброю, якщо вони радіють смертям? Якщо на сьогодні вони є країною, яка освятила смерть як таку…

    Я ставлюся до наївних спроб звернення до злочинців «не бути злочинцем» дуже скептично. Я не пам’ятаю випадків, коли зверталися до Гітлера, або до Франка, Муссоліні, Сталіна і це подіяло… Хоч один із них припинив терор і дискримінацію? Злочинець — як алкоголік, він себе не вважає злочинцем…”, – заявила Филипович.

    Найсвіжіше

    Популярне