Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Рецидивіст Сидор: на Закарпатті священнику УПЦ (МП) загрожує реальний термін

    В Україні спалахнув черговий скандал зі священником Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом). На Закарпатті настоятель Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді Дмитро Сидор підозрюється у образі релігійних почуттів громадян.

    “Апостроф” з’ясував, що може загрожувати священникові-рецидивістові, який уперше був засуджений ще 11 років тому.

    Сепаратист

    “Дмитро Сидор – цікава, звичайно, постать. Він давно, з початку 90-х, позиціонує себе не лише як священник, а й як громадський діяч, що відстоює інтереси руху русинів. Це ідея не вчорашнього розливу, їй сотні років, і в особі Сидора вона знайшла зараз свій рупор, оратора та пропагандиста. Але я не знаю, скільки в ньому власних, щирих переконань, а скільки там московського впливу”, – каже “Апострофу” релігієзнавець, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія” Людмила Филипович.

    Але саме дотримання ідей “русского міра” і підвело Сидора “під монастир”. З 2007 року священник очолює громадську організацію “Сейм підкарпатських русинів”, головною метою якої є створення на Закарпатті адміністративно-національної території “Підкарпатська Русь”.

    7 червня 2008 року в Мукачеві було проведено І Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому заявили про особливий статус Закарпаття, як спеціальну самоврядну “територію русинів на південь від Карпат”. Дмитро Сидор звернувся тоді до Росії з проханням визнати незалежність так званої “Підкарпатської Русі” від України.

    У цьому зверненні, втім, не було нічого дивного – у 1976-1981 роках Сидір навчався у Московській духовній академії, і до 2008 року був, напевно, найвпливовішим священиком УПЦ (МП) на Закарпатті.

    Одразу було порушено кримінальну справу щодо зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК). 29 жовтня 2008 року священика допитали в управлінні СБУ в Закарпатській області у цій справі як свідка, а 5 грудня проти нього було порушено кримінальну справу. Судовий процес тривав чотири роки, і 2012-го Сидора було засуджено на три роки умовно за сепаратизм. Плюс штраф 1840 грн.

    Рецидивіст

    І ось – нова справа. Дмитро Сидор став фігурантом чергового кримінального провадження. За даними СБУ, наприкінці минулого року священик УПЦ (МП) неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, що виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня, а не 7 січня.

    Промосковському священику інкримінують ч. 1 ст. 161 КК – розпалювання релігійної ворожнечі. 20 квітня Ужгородський районний суд як запобіжний захід обрав Дмитру Сидору “особисте зобов’язання”, яке передбачає, зокрема, здачу закордонного паспорта, заборону залишати місце реєстрації, явку на допит до слідчого або прокурора на першу вимогу.

    “На жаль, події десятирічної давності нічого Дмитра Сидора не навчили. Зараз від СБУ до нього знову претензії. Це означає, що людина не змінилася, і продовжує пропагувати свої промосковські переконання. У той час, коли ми збираємо, зшиваємо українську націю, він в час війни сіє ворожнечу. І він за це повинен відповісти. Християнство несе любов до всіх. Але у Сидора точно не християнська позиція”, – наголосила Людмила Філіпович.

    “Дмитро Сидор невиправний. Від відповідей на запитання “чому він на боці УПЦ (МП)?” священик відхиляється – мовляв, це Кирило-Мефодіївська церква. Православну церкву України називає розкольниками, і каже, що якщо в Україні заборонять УПЦ (МП), то його собор перейде до Сербського патріархату”, – каже “Апострофу” вчений-богослов, старший науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди Ігор Козловський.

    Адвокати

    Цікаво, що у справі про розпалювання релігійної міжконфесійної ворожнечі Дмитра Сидора захищають одразу два адвокати. Це голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош (деякі пов’язують його з командою Медведчука, хоча він у виданні “Фенікс-слово” називає кума путіна зрадником та військовим злочинцем) та член Ради адвокатів Закарпатської області Ольга Атабаєва. Друга відома тим, що ще й волонтер – активно допомагає бійцям добровольчого батальйону “Сонечко” Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

    На жаль, на запитання до адвокатів, що змусило їх захищати одіозного промосковського священика і яке покарання може чекати на Дмитра Сидора – вони “Апострофу” не відповіли. Ольга Атабаєва лише зазначила, що їй передусім “потрібно побачити журналістське посвідчення та редакційне завдання”.

    Але слід зазначити, що, на думку вченого-богослова Ігоря Козловського, нічого хорошого промосковського священика не очікує.

    Санкція статті, за якою отримав підозри священик, передбачають штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі строком до п’яти років.

    “Але у Дмитра Сидора вже був умовний термін. Виходить рецидив і йому вже можуть дати термін цілком реальний”, – резюмував Ігор Козловський.

    Найсвіжіше

    Популярне