Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Ікона як остання надія Путіна на перемогу

    Російському президенту Владіміру Путіну, схоже, не чужа містика. Тому віддати ікону “Трійця” РПЦ – це ще й розраховувати, що вона принесе Росії успіх у війні. Патріарху Кірілу, по суті, залишається над нею “почаклувати”.

    Про це пише політолог Віталій Портников для Obozrevarel.

    Президент Росії Владімір Путін ухвалив рішення передати Російській православній церкві знамениту ікону “Трійця” пензля великого художника Андрєя Рубльова.

    Ікона “Трійця” зараз зберігається у Третьяковській галереї та її реставраційна рада вже попередила, що передача ікони може призвести до її подальшої загибелі. Але Владіміра Путіна та патріарха Кіріла (Гундяєва), схоже, такі дії з шедевром не дуже бентежать. Чимало користувачів соціальних мереж взагалі пов’язують рішення Путіна з його війною проти України – війною, яку активно підтримує патріарх та інші єрархи РПЦ.

    Проте, гадаю, це не лише нагорода. Дехто згадав легенду, згідно з якою Сталін у 1941 році наказав облетіти Москву з Володимирською іконою Божої Матері – тією самою іконою, яку володимиро-суздальський князь Андрєй Боголюбський викрав із собору у Вишгороді під Києвом. А російському президенту, схоже, не чужа містика. Тому віддати ікону – це ще й розраховувати, що вона принесе Росії успіх у війні. Патріарху, по суті, залишається над нею “почаклувати”.

    Упевнений, це сучасне чаклунство почалося не сьогодні. Анексія Криму призвела до негайних репресій проти українських вірян. І зараз окупаційна влада Криму остаточно вигнала із собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православну Церкву України і заявила, що готова передати цей храм РПЦ.

    Можна, звичайно, подумати, що ця нова анексія – відповідь Москви на дії української центральної та місцевої влади та бажання громад, які все частіше відмовляються від присутності УПЦ (МП) в окремих храмах та навіть цілих областях. Але тільки треба врахувати, що першим українським регіоном, з якого було вигнано УПЦ (МП) був саме Крим. Тільки в окупованому та анексованому Росією Криму цим вигнанням зайнявся особисто патріарх Кіріл, який скористався новим вторгненням Путіна в Україну, щоб у червні 2022 року підпорядкувати собі Кримську митрополію УПЦ (МП).

    При цьому від єрархів УПЦ (МП) жодних заперечень щодо цього рішення, що суперечить статутним документам та правам УПЦ (МП) навіть як самостійної церкви у складі РПЦ, не надійшло. Але від цього самоуправство, гадаю, не перестає бути самоуправством.

    Тому і передача “Трійці” – це, певен, лише символ зневаги. Владімір Путін та патріарх Кіріл, можливо, впевнені, що можуть розпоряджатися старовинними витворами мистецтва, чужими храмами та навіть цілими митрополіями. Нові господарі “Трійці”, схоже, вірять не в Трійцю, а в силу, якій ніхто не може протистояти. Але їхня війна проти України показує, що опір злу аж ніяк не марний і що ні захоплення храмів, ні приватизація ікон від відплати навряд чи може врятувати.

    Найсвіжіше

    Популярне