Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Три місяці на переговори: в Чернігові відбувся суд у справі користування Єлецьким монастирем УПЦ (МП)

    Зупинити розгляд справи у суді та дати сторонам три місяці на переговори. Таке рішення у справі про користування Єлецьким жіночим монастирем представниками єпархії УПЦ (що в єдності з МП) 16 травня виніс Господарський суд Чернігівської області.

    Про це повідомляє Суспільне.

    Єлецький монастир – пам’ятка архітектури національного значення. Раніше єпархія УПЦ МП користувалася монастирем на підставі договору про безкоштовне користування, підписаним із заповідником “Чернігів Стародавній”. Ці договори продовжували кожні п’ять років. Строк дії останнього сплив у вересні 2021 року.
    За новим законодавством тепер пам’ятку можна лише орендувати.

    Наприкінці лютого 2023 року заповідник попросив Чернігівську єпархію звільнити три пам’ятки архітектури, в тому числі і Єлецький монастир та повернути майно державі до 28 березня. Цього не сталося, натомість єпархія УПЦ МП подала позови до суду із проханням визнати старі договори продовженими. “Чернігів Стародавній” вважає їх недійсними.

    Врешті обидві сторони подали клопотання про призупинення судового розгляду та впровадження процедури медіації.

    “Між сторонами відбувся діалог, в ході якого сторони все ж таки дійшли згоди про те, що судове провадження – це судове провадження, але переговорний процес, він буде більш сприятливий. Тому Господарським судом Чернігівської області прийнято ухвала про зупинення провадження на період проведення медіації, але не більше, ніж на 90 днів”, — говорить представник Чернігівської єпархії УПЦ МП Олександр Шамко.
    Заповідник “Чернігів Стародавній” обіцяв надати свої роз’яснення щодо початку переговорного процесу, щойно отримає повний текст ухвали суду.

    Нагадаємо, останні 32 роки Єлецький жіночий монастир перебуває у юрисдикції Московського Патріархату. За словами настоятельки Ігумені Марії, тут нині постійно проживає 50 людей, 47 з них — монахині. Ані виселятися, ані переходити в ПЦУ монахині не хочуть.

    “Ну всі сестри, куди їх діти. 14 людей прописані, 22 – за якими треба догляд вже. Ну а решта – за ними доглядають. Це теж так не можна. І куди тепер із цими старими людьми? Краще нас усіх у гурт зібрати, кинути бомбу, щоб ми зразу всі загинули. І все”.

    Найсвіжіше

    Популярне