Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На території Вижницької громади на Буковині заборонили діяльність УПЦ (МП)

    На черговій двадцять восьмій сесії Вижницької міської ради восьмого скликання, що відбулась 26 квітня ц. р., прийнято рішення за номером 65-28/23, яким на території Вижницької міської територіальної громади заборонено діяльність УПЦ (МП).

    Вижницький міський голова Олексій Чепіль проінформував всіх присутніх на сесії, що в міську раду надійшло звернення від жителів села Мілієве, в якому вони просять негайно заборонити на території старостату діяльність релігійних організацій УПЦ МП у зв’язку з підпорядкуванням їх країні-агресору. Під даним зверненням підписалось понад 1200 жителів старостату. Олексій Георгійович зазначив, що звернень з такою кількістю підписів до міської ради ще не надходило, передає БукІнфо.

    Слово надали старості села Володимиру Гаф’юку: «Хочу наголосити, що наше звернення стосується виключно нашого старостату. Коли розпочалась повномасштабна війна, багато жителів з наших сіл добровільно пішли захищати Україну. Ще в перші дні російської агресії до мене звертались неодноразово щодо діяльності на нашій території московського патріархату. Якщо пригадуєте, в одному з інтерв’ю президент України Володимир Зеленський просив у такі важкі дні оборони не розпочинати внутрішні війни.

    Наші люди звертались і до районної влади і отримували таку ж відповідь, мовляв, давайте спершу подолаємо російського ворога. Нам вдавалось якось стримувати ситуацію, поки не побачили, що твориться у Лаврі, почули як її прихожани озвучують думки про те, що України як держави не існує, дізнались, що керівництво УПЦ має російське громадянство тощо. Це зрадницька організація, яка працює на ворога. Якщо порівняти кількість воїнів нашого старостату, які сьогодні тримають стрій, то вірян ПЦУ ‒ понад сотню, а вірян УПЦ – двоє-троє. Якось так.

    Але мушу сказати волонтерську допомогу фронту надають і ті, й інші.»

    Під час розгляду даного питання в сесійні залі були присутні жителі старостату Микола Грига, Микола Сідорюк, Іван Ришка та Григорій Герецун. До депутатів звернувся Микола Грига: «Десять років минуло, як москаль напав на Україну. Увесь цей час УПЦ була на боці ворога. На окупованих територіях так звані українські, а насправді московські священники, співпрацювали і співпрацюють із загарбниками і колаборантами. То яка це церква?… Ми не матимемо держави доти, поки вона існуватиме на території нашої країни. Церква – це молитва і добро. А коли ми чуємо, як моляться за Кирила, російську державу і військо її, ми хочемо це припинити, принаймні на території нашого старостату. Якщо ви, шановні депутати, не приймете такого рішення, ми робитимемо це без вас, але вже з тими воїнами, що повернуться з фронту.»

    Рекомендації постійної з питань регламенту, забезпечення законності, протидії корупції, депутатської діяльності та етики озвучила Олена Акришора: «Питання, яке винесли на сесію, дуже болюче і дуже правильне. Я б не сказала, що вчасне, робити це потрібно було раніше, бо з початком повномасштабного вторгнення росії обов’язком кожного громадянина є боротьба і докладання максимум зусиль, щоб вигнати ворога з нашої землі. Розглядаючи звернення, проконсультувалися з юристами, щоб не прийняти рішення, які суперечать законодавству України. Тому комісія рекомендує: звернення жителів Міліївського старостату взяти до відома, міській раді негайно приступити до вивчення всіх правовстановлюючих документів, що стосуються земельних ділянок, на яких розташовані культові споруди з подальшим винесенням цих питань на розгляд сесії, та сьогодні ж звернутись до Верховної Ради України заборонити на законодавчому рівні діяльність УПЦ МП на території України.»

    Представники міліївського старостату зауважили, що просять поставити питання саме про заборону, оскільки це біль душі, це рана, адже діти воюють, віддають своє життя, і колаборантів треба виганяти. Вони навели приклади таких кроків на рівні Львівської, Івано-Франківської областей: «Хіба там інша Конституція, ніж у Вижниці?»

    Олена Порфирівна додала, що солідарна з міліївцями, і якщо головуючий поставить на голосування питання про заборону МП, вона його підтримає.

    Депутати взяли активну участь в обговоренні. Так, Ілля Стринадко висловив думку, що якби ми діяли в рамках законів у 90-х роках, ми б сьогодні не мали незалежної не тільки церкви, а й держави. Але люди вийшли і сказали своє слово. «Нагадаю, що у 2018 році Православну церкву України об’єднались УПЦ КП, УАПЦ та ті церкви московського патріархату, які зрозуміли, що є держава і потрібно навколо неї об’єднуватися, а не виконувати вказівки москви. Служба безпеки України в останній період провела ряд обшуків і виявила чіткі докази зв’язків з агресором, відкрито кримінальні справи. Я б ширше ставив сьогодні це питання ‒ заборонити не лише на території одного старостату, а й всієї громади,» ‒ наголосив депутат.

    Позиція Володимира Ковалюка, як депутата і як військового теж була однозначною: давно треба заборонити по всій громаді. «Усі попи московського патріархату на окупованих територіях підтримували і підтримють агресора, ‒ підтвердив пан Володимир. ‒ А коли до нас привозять загиблого героя, то чому вони не стають і не моляться з усіма? У Багні, наприклад, годину їх чекало все село, капелани, бо ніяк не могли вирішити іти чи ні».

    Солідарними з колегами були у своїх виступах депутати Богдан Машкевич, Степан Гакман, Наталія Штеф’юк, Людмила Мацюк, Роман Єрема.

    Свою думку висловив голова громади Олексій Чепіль. Вона полягає в тому, що єдина Православна Церква України повинна бути по всій державі і якщо ще одна громада прийме таке рішення, можливо це пришвидшить прийняття його на найвищому рівні. «Ось в цій папці ми зібрали матеріали про всі релігійні громади. Їх ще потрібно детально вивчати, питань дуже багато. Наприклад, споруда церкви у Мілієвому, яка згоріла, спочатку була зареєстрована як виробничий цех, потім готельного спрямування, потім землю дарують релігійній організації… Будемо розбиратись, шукати, так би мовити, крайного. Слушними є і рекомендації комісії».

    Тож враховуючи ці рекомендації, пропозиції депутатів, міська рада вирішила: звернення взяти до відома; відділу правового забезпечення, організаційно-кадрової роботи та зв’язків з громадськістю спільно з відділом земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища вжити заходів щодо перевірки правовстановлюючих документів на культові споруди та земельні ділянки, на яких розташовані культові споруди (церкви, храми) та результати перевірки винести на розгляд чергової сесії. Апарату міськради ‒ звернутися до вищих органів влади щодо пришвидшення розгляду проєкту закону « Про внесення змін до деяких законів щодо діяльності в Україні релігійних організацій» щодо заборони УПЦ МП на території України.

    В окремому пункті йдеться про те, щоб заборонити на території Вижницької міської територіальної громади діяльність УПЦ МП та звернутись до керівництва церковних громад УПЦ МП, які здійснюють функціонування на території громади, щодо вирішення питання переходу до ПЦУ в добровільному порядку.

    Отже, рішення прийнято, нехай воно, як зазначав депутат Роман Єрема, більше політичне, аніж юридичне, але свідчить про чітку позицію (16 голосів «за», «утримався» ‒ один, «не голосували» ‒ двоє): духовенству, яке роздає шоколадки окупантам і співає «многая лєта» не місце в Україні. Міліївці щиро подякували. Вони зробили важливу справу: просили за село, а проголосували по всій громаді.

    Найсвіжіше

    Популярне