Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Церква – лікарня для грішників, а не притулок для гріху, – митрополит Епіфаній

    Сьогодні предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній у проповіді розмірковував про значення і призначення Церкви. Він наголосив, що хоча Церква відкрита для всіх, незалежно від походження чи статусу, вона завжди буде закритою для гріху.

    «Церква є лікарнею, де хворі на гріх, якими є всі ми, прагнемо отримати оздоровлення, вилікуватися і очиститися від гріхів», – сказав митрополит, передає пресслужба ПЦУ.

    Він застеріг, що Церква не може пристосовуватися під грішників. «Якщо людина настільки зживається зі своїми гріхами, що вже не бачить різниці між ними і своєю особистістю – то Церква не має права перемінювати істину», – зазначив митрополит.

    Він наголосив, що Церква призначена допомагати людям боротися з гріхом, не скасовуючи при цьому різні національні та культурні відмінності. «В Христі ми перетворюємося, не втрачаючи своєї ідентичності», – додав митрополит Епіфаній.

    «Стаючи християнами, ми повинні уникати двох однаково шкідливих крайнощів. Першої – прагнення знецінити, витерти, розчинити значення особистості. Другої – прагнення навпаки, підкреслити це значення, зробити його вирішальним. Всякий грішник може прийти в Церкву, щоби покаятися і перемінитися. Однак перемінитися самому, а не перемінити вчення і сутність Церкви так, щоби свої гріхи та пороки оголосити чеснотою чи природним правом», – йшлось під час проповіді.

    Отже, за твердженням предстоятеля ПЦУ, Церква – це не прихисток для гріха, а лікарня для грішників, яка веде їх до святості та перетворення.

    Нагадаємо, на Афоні священнослужителі ПЦУ відслужили Літургію із братією монастиря. Також на Київщині до ПЦУ долучилась парафія УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне