Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    На Хмельниччині ще два храми покинули УПЦ (МП) разом із настоятелем

    6 травня, у двох селах на Теофіпольщині (Хмельницька область) відбулися парафіяльні збори. Релігійні громади голосували за вихід храмів із Української Православної Церкви (в єдності з МП) та перехід до ПЦУ. Про це повідомили в Теофіпольській селищній раді, передає видання “Всім“.

    Віряни Хресто-Воздвиженського храму, що знаходиться в селі Воронівці та храму Покрови Пресвятої Богородиці із села Немиринці майже одноголосно проголосували за перехід до Православної Церкви України.

    Це ще один приклад того, як події останніх років в Україні впливають на релігійне життя країни.

    Як згодом свій вибір пояснили жителі, столітня ненависть, приниження, знецінення всього українського російською державою вилилися у повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року. І зараз потрібно протистояти агресору не тільки зі зброєю в руках, а й відчайдушно битися на культурному та релігійному фронтах, де питання незалежності церкви є одним із ключових. “Адже в нас не повинно бути більше нічого спільного із московською ордою”, — розповідають в селищній раді.

    Також на зборах внесли зміни до статуту, обрали парафіяльну раду церкву та подали документи на реєстрацію.

    “Сьогодні ми звільнили наші храми від впливу російської православної церкви, яка століттями пропагувала інтереси росії. Це не зміна віри, а зміна юридичного підпорядкування. Все інше абсолютно залишається те саме: Бог в нас один, віримо так само, молитися та обряди будемо проводити також ті самі”, — зазначили мешканці сіл.

    Перехід з Української Православної Церкви (в єдності з Московським Патріархатом) до Православної Церкви України є одним із ключових питань у релігійному житті України. Це не тільки зміна юридичного підпорядкування, але й важливий крок у визнанні автокефалії ПЦУ та її підтримки.

    Крім того, перехід до Православної Церкви України може мати важливий символічний зміст для українського народу, який відчуває потребу у відокремленні від Росії та її впливу в час, коли російські загарбники ведуть кровопролитну війну проти нашого народу.

    Місцевий священик отець Василь Келеман, який до того служив в УПЦ, підтримав вибір своїх парафіян.

    “Я багато років проживаю в одному селі зі своїми прихожанами, багато хвилин радості і горя ми переживали разом. І зараз я поважаю їх позицію і залишаюся з ними. Ми – українці. І Бог в нас один”, — сказав отець.

    Одразу після зборів усі присутні разом із отцем Василем Келеманом та благочинним Теофіпольського округу Православної церкви України митрофорним протоієреєм, отцем Василем Крисаком, у Хресто-Воздвиженському храмі села Воронівці помолилися за українських військових, які нині б’ють ворога на передовій.

    Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

    Найсвіжіше

    Популярне