Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Сакралізація королівської влади: культурологиня пояснила важливість коронації Карла III

    Принц Чарльз юридично став королем Великої Британії Карлом ІІІ вже у момент смерті Єлизавети II, однак у суботу, 6 травня, відбулася церемонія сакралізації королівської влади. При цьому вона буде скромнішою за попередні заходи.

    Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповіла Сніжана Старовицька, культурологиня, авторка медійних проєктів про сучасні монархії та аристократичні родини.

    “Чарльз став королем у момент смерті своєї матері. Але та церемонія, яка відбудеться сьогодні, є сакралізацією королівської влади. Фактично та юридично він вже є королем. Але не є королем з точки зору церкви. Церква має провести цю церемонію, помазати його священною олією, і лише тоді для церкви він справді стане правителем Великої Британії”, — пояснила Старовицька.

    За її словами, ця церемонія матиме низку відмінностей від інших.

    “По-перше, Чарльз — це та людина, яка не любить пафосу. Тому буде менше гостей, сама церемонія буде набагато скромнішою”, — зауважила культурологиня.

    При цьому одним із найважливіших моментів є те, що саме Чарльз наполіг на тому, щоби його дружину Каміллу вважали не королевою-консортом, а саме королевою, додала вона.

    “Тобто у молитвах побожні британці мають тепер проказувати слова, що вони моляться за здоров’я королеви. Єлизавета II не надала титулу короля своєму чоловікові Герцог Единбурзький Філіп назавжди залишився принцем-консортом. А тут розгортається історія великого кохання між королем Карлом та вже майже королевою Каміллою”, — підсумувала Сніжана Старовицька.

    Що відомо про коронацію Карла III

    У суботу, 6 травня, у Великій Британії відбулаться урочиста церемонія коронації Карла III. В Україні подію ексклюзивно транслював телеканал “Суспільне Культура”.

    Коронації Карла III відбулаться вперше за 70 років — попередню церемонію проводили у 1953 році для Єлизавети ІІ.

    За традицією, король постав перед народом, після чого склав коронаційну присягу і сів в коронаційне крісло. Помазання проводив архиєпископ Кентерберійський Джастін Велбі.

    Після помазання відбулася інвеститура — королю вручили регалії, а архиєпископ поклав на голову короля корону. У момент коронації по всій Великій Британії лунали збройні салюти. У прикінцевій частині король пересів з коронаційного крісла на трон.

    Також була коронована королева Камілла, хоча їй не довелося складати присягу. Після повернення до Букінгемського палацу король та королева привітали людей з балкона палацу.

    За приблизними оцінками, на церемонії коронації у Вестмінстерському палаці були присутніми 2000 обраних осіб.

    Святкування коронації триватиме три дні, отже, британці отримають додатковий вихідний день у понеділок, 8 травня.

    Найсвіжіше

    Популярне