П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    Переможець зла: Сьогодні ПЦУ вшановує Великомученика Георгія (Юрія) Переможця

    Цей великомученик є одним з найшанованіших і найулюбленіших святих нашого народу. Він вважається покровителем низки українських міст, зокрема й Київщини: саме святий Юрій Переможець зображений на прапорі та гербі Київської області. А здавна він вважався і покровителем київських князів.

    Про це пише ПЦУ. 

    Так, київський благовірний князь Ярослав Мудрий, прийняв при хрещенні ім’я Юрія (Георгія) і на честь свого небесного покровителя заснував місто Юр’їв, відоме нині як Біла Церква. Святий Ярослав Мудрий і в Києві заклав храм та чоловічу обитель на честь святого Юрія: Георгіївська церква була зведена біля Святої Софії, в ній звершувалися хіротонії єпископів на архієрейські кафедри давньої Київської Митрополії. В період з X по XIII століття, услід за Києвом, Георгіївські храми були зведені в Новгороді, Каневі та інших містах на Русі.

    Чому зустрічаємо подвійне ім’я цього святого: Юрій і Георгій? Справа в тому, що Юрій – це наш прямий відповідник грецького імені Георгій (Γεώργιος), що в перекладі означає «хлібороб», від давньогрецьких слів gē («земля») та ergon («робота»).

    Церква вшановує святого великомученика Юрія як Переможця зла, неправди та людської люті. В іконографії він часто зображується вершником, який списом вражає змія – це символізує його перемогу над дияволом.

    Нині український народ теж бореться проти неправди, зла і люті російських загарбників. Ми віримо, що пройдемо це випробування війною і неодмінно здобудемо перемогу. Ми молимо за заступництво і допомогу Господа і Його Пречисту Матір. Також з особливим шануванням звертаємося і до святого великомученика Юрія Переможця, щоби благав Господа за наш народ, аби подав Він країні нашій, воїнству її та всім православним християнам над супротивниками перемогу і щоб укріпив нашу державу та благословив справедливим миром.

    О, всехвальний святий великомученику і чудотворцю Юрію, моли Бога за нас!

    Найсвіжіше

    Популярне