П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Сьогодні в Ужгороді засідатиме суд у справі настоятеля собору УПЦ (МП) Димитрія Сидора

    У п’ятницю, 5 травня, в Ужгородському міськрайонному суді розпочнеться процес проти настоятеля кафедрального Хрестовоздвиженського собору УПЦ (що в єдності МП) в Ужгороді протоєрея Димитрія Сидора.

    Про це інформує Закарпаття 24.

    Обвинувальний акт у розпалюванні релігійної ворожнечі було скеровано до суду.

    “Протоєрей під час Богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ. Відеозаписи проповідей транслювалися масовій аудиторії, поширювались на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті. Протягом тривалого часу це формувало нетерпиме та вороже ставлення у суспільстві, ображало релігійні почуття громадян. Задокументовано понад 7 епізодів приниження Дмитром Сидором релігійних почуттів прихильників інших конфесій. В тому числі у грудні минулого року він неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня…” — зокрема, йдеться у тексті обвинувачення.

    Нагадаємо, що священнослужителя звинувачують за статтею 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України. У березні цього року за матеріалами СБУ настоятель храму УПЦ (МП) на Закарпатті отримав підозру.

    Наприкінці січня 2023 року протоєрей УПЦ (МП) Димитрій Сидор заявив, що “гоніння” Московського Патріархату в Україні завершаться розвалом держави, як це сталося із СРСР через антирелігійну кампанію.

    У 2020 році Димитрій Сидор балотувався у списку ОПЗЖ в Закарпатську облраду, а також від цієї ж політсили до Ужгородської міської ради.

    Нагадаємо, в 2012 році Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін вирок, винесений протоєрею Димитрію Сидору Апеляційним судом Закарпатської області – три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на два роки. Главу «Cойму підкарпатських русинів» притягнули до кримінальної відповідальності за меморандум, прийнятий на конгресі русинів 25 жовтня 2008 в Мукачеві. Текст меморандуму містив «Акт проголошення відновлення русинської державності».

    У 2011 році священик Димитрій Сидор заявив про право русинів “зі зброєю в руках захищати свою свободу” від України.

    Найсвіжіше

    Популярне