Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Монахи Києво-Печерської лаври почали переходити до ПЦУ

    Виконувач обов’язків гендиректора заповідника “Києво-Печерська Лавра” Максим Остапенко розповів про майбутні плани лаври. За його словами, в планах заповідника є стати не просто історико-культурною пам’яткою, а стати “потужним культурним бастіоном в інформаційному і в культурному спротиві тому, що робить росія”. Зокрема, він хоче співпрацювати з людьми, які найбільше постраждали від бойових дій і потребують психічного та духовного відновлення.

    Про це він розповів в коментарі “5 каналу”.

    Остапенко зазначив, що в лаврі є унікальний комплекс історичних пам’яток, унікальні об’єкти культурної спадщини, до яких можна в різний спосіб долучити бійців, які пройшли полон та тортури. Також можна поспілкуватися зі священниками у місцях перебувань святинь українського народу.

    Він розповів, що до лаври приїжджала колишня військовополонена Юлія “Тайра” Паєвська з військовими капеланами. Разом вони хочуть розробити пул ідей щодо створення програми допомоги постраждалим.

    Наразі розглядається можливість передачі одного або декількох корпусів Лаври під реабілітації.

    Окремо Остапенко розповів, що хоч у лаврі і є агенти російського впливу, які ненавидять Україну, більшість монахів – духовні, культурні люди, які хочуть працювати на відродження духовної складової лаври.

    “Не економічної, те, на що намагався перетворити московський патріархат. Тому що це було перетворено у величезний бізнес по реалізації тут російських товарів церковного призначення без податків, за абсолютно заниженими тарифами електроенергії. Тобто всі речі, які мали звичайні підприємці сплачувати, тут не сплачувалися. Бізнес йшов дуже потужно”, – зазначив Остапенко.

    Він зауважив, що частина монахів перейшла до ПЦУ. Крім того, деякі з них не тільки декларують ці заяви, а й по-справжньому докладають зусилля для збереження святинь Лаври та допомоги українським військовим.

    Найсвіжіше

    Популярне