П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    До Румунського патріархату привезли мощі апостола Фоми

    Минулого тижня на престольне свято монастиря Пантократор у повіті Телеорман на півдні Румунії з Греції привезли мощі святого апостола Фоми та святої великомучениці Катерини. Перед від’їздом до Греції грецька делегація відвідала патріаршу резиденцію, де привезла мощі для поклоніння патріарху Румунії.

    “Ми раді, що маємо можливість поклонитися чесній главі святого апостола Фоми та руці святої великомучениці Катерини. Паломництво з цими святими реліквіями є посиленням радості Святої Пасхи в нашій країні”, – сказав Патріарх Румунії у вівторок, 2 травня, передає orthodoxtimes.com

    Патріарх подякував делегації і додав, що ця радість свідчить про “братерський зв’язок між нашими сестринськими Православними Церквами і між нашими народами, грецьким і румунським”.

    “Це велике благословення. У час великої невизначеності правильно стверджувати духовний зв’язок, заснований на вірі в Ісуса Христа, Переможця гріха, насильства і смерті і Дарувальника іншого життя, нового, вічного, небесного життя”, – сказав Патріарх Даниїл.

    Патріарх Даниїл зазначив, що зв’язки Румунської Православної Церкви з Елладською Церквою і Вселенським Патріархатом підтримуються протягом століть.

    Жити православ’ям разом
    Патріарх послався на нещодавню ексгумацію мощей румунських афонських старців Діонісія Ігната і Петронія Танасе, зазначивши, що ці події також свідчать про братні зв’язки між румунським і грецьким народами і є знаком “спільного проживання Православ’я”.

    Румунський Патріархат звернувся до Вселенського Патріархату з проханням канонізувати двох румунських старців, оскільки вони були великими сповідниками віри в Румунії під час атеїстичного комуністичного режиму.

    У цьому контексті Блаженніший нагадав про намір канонізувати дванадцять відомих румунських ісповідників часів комунізму у 2025 році.

    “Ця канонізація відбудеться у 2025 році з нагоди 1700-річчя Першого Вселенського Нікейського Собору, а також 140-річчя автокефалії Румунської Православної Церкви та 100-річчя з часу піднесення Румунської Православної Церкви до рангу Патріархату Вселенським Константинопольським Патріархатом”.

    “Ми маємо ці братні зв’язки, які виражаються, особливо в розумінні людей, на рівні паломництва. Паломництва до мощей святих приносять радість простим людям, а не тільки богословам”.

    Новий монастир, який швидко став популярним
    Про монастир Пантократор у повіті Телеорман Патріарх Даниїл сказав, що це нове чернече поселення, яке “швидко набирає популярності”, тому що його захищає свята Марія Магдалина, рідкісна покровителька церков в Румунії.

    Патріарх Румунський вручив грецьким гостям подарунки та нагородив митрополита Катеріні Георгія, через свого делегата, орденом “Святого апостола Андрія Первозванного” Румунського Патріархату.

    У свою чергу Патріарх Даниїл отримав у подарунок посох, ікони та інші предмети.

    Тисячі румунів 28 квітня – 2 травня здійснили паломництво до монастиря Пантократор, щоб вшанувати святі мощі, привезені з Греції. Кульмінацією паломництва стала недільна Божественна Літургія, яку очолив митрополит Китрос, Катерини і Платамони Георгій у співслужінні з сімома румунськими єрархами.

    Найсвіжіше

    Популярне